Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Kaplan MT


Autor: Locotenent-colonel Benone Mavriș
Data publicării: 18.05.2017

Producătorul de tehnică blindată din Turcia, FNSS Savunma Sistemleri și PT Pindad din Indonezia au prezentat prototipul tancului Kaplan MT, la expoziția internațională IDEF-2017 care a avut loc la Istanbul între 09 și 12 mai.

Cu o greutate de 35 de tone, Kaplan MT, este echipat cu o turelă CMI Cockerill 3105, produsă în Belgia care, la rândul său, este dotată cu un tun Cockerill 105 mm și o mitralieră calibru 7.62 mm. Totodată beneficiază de un sistem de încărcare automat și un sistem digital de control al focului (FCS). Suita electronică include, de asemenea, un sistem de gestionare a câmpului de ținte și un sistem de avertizare laser.

Motorul asigură un raport putere-greutate de 20 CP/tonă, o rază de acțiune de 450 km și o viteză maximă de 70 km/h.

Dezvoltarea acestui vehicul a început în 2014 în cadrul programului Modern Medium Weight Tank (MMWT) iar  Kaplan MT este, conceptual, similar cu platforma vehiculelor blindate Anders Multirole din Polonia. Ca și Kaplan MT, Anders este un vehicul blindat de luptă care poate fi configurat ca mașină de luptă a infanteriei, transportor de trupe sau tanc cu un tun de 120 mm. Motivul utilizării unei platforme comune pentru mai multe tipuri de vehicule este legat de reducerea costurilor de operare, întreținere și asigurarea suportului logistic pe termen lung.

Sursa: http://www.janes.com

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei