Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

TOR-M2DT


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 10.05.2017

TOR-M2DT(SA-15 Gauntlet) este un sistem antiaerian cu bătaie mică produs în Federaţia Rusă. Sistemul este special proiectat pentru a opera în zona arctică fiind bazat pe şasiul DT-30 PM care este compus din două vehicule de teren şenilate unite printr-un mecanism de tractare şi virare. Cel de-al doilea vehicul transportă rampa de lansare a rachetele TOR- M2.  

TOR- M2DT a fost prezentat pentru prima oară la repetiţiile făcute de trupele Federaţiei Ruse pentru parada de Ziua Victoriei ce s-au desfăşurat într-o bază din apropierea Moscovei în luna aprilie 2017.

TOR –M2 dispune de un radar de cercetare ce acţionează la 360° în azimut şi 25 de kilometri în distanţă şi un radar de însoţire,  ce acoperă un unghi de 60 ° în azimut şi 15 kilometri în distanţă.

Sistemul de lansare  al rachetelor este echipat cu două module 9M334, fiecare conţinând patru rachete antiaeriene 9M331 şi 9M332 containerizate pentru depozitare, transport şi lansare. Lansarea rachetelor, care au motorul de marş cu combustibil solid, se face în plan vertical după care prin sistemul pirotehnic din partea din faţă a rachetei, aceasta pivotează pe azimutul dorit.  

Primul vehicul DT - 30 PM este echipat cu sistem de încălzire, ventilaţie a aerului, producere energie electrică , cu un compartiment cargo şi poate susţine un echipaj de 4-7 militari. Cu o greutate de peste 31 de tone, o lungime de 16.08 metri, o lăţime de 3,10 metri şi o înălţime de 3,33 metri, DT - 30 PM foloseşte un motor diesel în 12 cilindri care dezvoltă 800 de cp. care-i asigură o viteză maximă pe drum de 45 km/h, cu o rază de acţiune de 700 de kilometri.

TOR- M2 poate urmări 48 de ţinte şi poate însoţi 10 ţinte simultan. Ţintele pot fi avioane, elicoptere, UAV, rachete de croazieră care zboară la înălţime medie, mică şi foarte mică folosind contramăsuri electronice la o distanţă maximă de 12 km şi la înălţimi între 10 şi 1000 m.(www.armyrecognition.com accesată în data de 10 mai 2017)

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

RMMV HX

Fără logistică nu se poate face tactică!Astăzi mai mult ca niciodată, armatele foarte mobile trebuie să fie sigure că aprovizionarea trupelor se face continuu. Conflictele asimetrice contemporane nu au linii ale frontului clar definite confruntând comandanții și producătorii de mijloace moderne...

V - BAT

V-BAT  este un sistem UAV(dronă) care are un design VTOL (aeronava ce poate decola, ateriza şi zbura vertical), fiind destinată pentru nave şi zone de operaţii restrânse. Designul protejat al elicii maximizează securitatea operaţională prin eliminarea rotoarelor expuse. Drona este lansată şi...

Crotale Mk3

Crotale Mk3 este ultima generație a familiei de sisteme antiaeriene cu rază scurtă Crotale. Poate fi folosit pentru o gamă largă de amenințări, care includ aeronave de luptă, elicoptere, rachete de croazieră și UAV. Comparat cu prima generație Crotale care avea o zonă de nimicire de de 12 km,...

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei