Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

TOR-M2DT


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 10.05.2017

TOR-M2DT(SA-15 Gauntlet) este un sistem antiaerian cu bătaie mică produs în Federaţia Rusă. Sistemul este special proiectat pentru a opera în zona arctică fiind bazat pe şasiul DT-30 PM care este compus din două vehicule de teren şenilate unite printr-un mecanism de tractare şi virare. Cel de-al doilea vehicul transportă rampa de lansare a rachetele TOR- M2.  

TOR- M2DT a fost prezentat pentru prima oară la repetiţiile făcute de trupele Federaţiei Ruse pentru parada de Ziua Victoriei ce s-au desfăşurat într-o bază din apropierea Moscovei în luna aprilie 2017.

TOR –M2 dispune de un radar de cercetare ce acţionează la 360° în azimut şi 25 de kilometri în distanţă şi un radar de însoţire,  ce acoperă un unghi de 60 ° în azimut şi 15 kilometri în distanţă.

Sistemul de lansare  al rachetelor este echipat cu două module 9M334, fiecare conţinând patru rachete antiaeriene 9M331 şi 9M332 containerizate pentru depozitare, transport şi lansare. Lansarea rachetelor, care au motorul de marş cu combustibil solid, se face în plan vertical după care prin sistemul pirotehnic din partea din faţă a rachetei, aceasta pivotează pe azimutul dorit.  

Primul vehicul DT - 30 PM este echipat cu sistem de încălzire, ventilaţie a aerului, producere energie electrică , cu un compartiment cargo şi poate susţine un echipaj de 4-7 militari. Cu o greutate de peste 31 de tone, o lungime de 16.08 metri, o lăţime de 3,10 metri şi o înălţime de 3,33 metri, DT - 30 PM foloseşte un motor diesel în 12 cilindri care dezvoltă 800 de cp. care-i asigură o viteză maximă pe drum de 45 km/h, cu o rază de acţiune de 700 de kilometri.

TOR- M2 poate urmări 48 de ţinte şi poate însoţi 10 ţinte simultan. Ţintele pot fi avioane, elicoptere, UAV, rachete de croazieră care zboară la înălţime medie, mică şi foarte mică folosind contramăsuri electronice la o distanţă maximă de 12 km şi la înălţimi între 10 şi 1000 m.(www.armyrecognition.com accesată în data de 10 mai 2017)

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

FMTV A2

Compania americană Oshkosh Defense a anunţat luna aceasta că a înaintat o propunere Guvernului S.U.A privind producția unei noi familiei de vehicule tactice medii. Proiectul FMTV A2 ( Family of Medium Tactical Vehicles) al firmei Oshkosh este în concordanţă cu solicitarea armatei SUA de...

LAV 700

General Dynamics Land Systems - Canada a făcut publice detalii suplimentare despre cel mai recent vehicul 8x8 LAV -700 (Light Armoured Vehicle 700), care a fost lansat în producție, cel  mai probabil, pentru Arabia Saudită.Modelul LAV 700 se bazează pe tehnologia vehiculelor 8x8 Stryker și...

NASAMS II

NASAM(Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) este primul sistem antiaerian de rază medie centrat pe reţea din lume care este operaţional, fiind produs de către Kongsberg Defence & Aerospace . Caracteristicile sale unice bazate pe o arhitectură de reţea, posibilităţile de angajare...

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei