Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

M142 (HIMARS)


Autor: Locotenent-colonel Benone Mavriș
Data publicării: 24.04.2017

Sistemul de rachete de artilerie M142 (HIMARS - High Mobility Artillery Rocket System) este produs în Statele Unite de către Lockheed Martin Missiles & BAE Systems Fire Control.

HIMARS poate fi dotat cu șase rachete GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket Systems)  sau o singură rachetă TACMS (Tactical Missile System).

Sistemul de rachete de artilerie cu mobilitate înaltă M142 (HIMARS) este versiunea ușoară, cu roți a sistemului M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS).

Distanța de tragere, în funcție de muniția utilizată, poate varia de la 15 km la 300 km, sistemul este deservit de un echipaj de 3 militari, are o greutate de 16.253 kg,  încărcat gata de lansare și poate fi ușor amplasat și reîncărcat.

În prezent sistemul se află în dotarea armatelor SUA, Singapore, Emiratele Arabe Unite și  Iordania. Mai multe țări și-au arătat interesul pentru achiziționarea acestuia dintre care menționăm Spania și Polonia.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei