Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Războiul dronelor


Autor: Locotenent-colonel Benone Mavriș
Data publicării: 25.01.2017

În ultimii ani, dronele (vehicule aeriene fără pilot) au început să fie utilizate intens, în primul rând, în domeniul militar dar și tot mai mult în domeniul civil.
Utilizarea dronelor în domeniul militar este deja frecventă. Ele capătă însă un rol tot mai important în domeniul civil – supravegherea granițelor, a traficului rutier, a zonelor de dezastru și calamități, a condițiilor de desfășurare a întrunirilor publice sau a întâlnirilor de nivel înalt. Dronele capătă o utilitate deosebită și în agricultură – starea culturilor, a dăunătorilor dar și pentru cadastru, pentru monitorizarea mediului, a nivelului de poluare în diverse locații, pentru stabilirea riscurilor de inundații pe cursurile de apă, pentru supravegherea transporturilor sau în cazul operațiunilor anti-teroriste. Au apărut numeroase alte utilizări și în turism sau la evenimente de familie. Un exemplu în acest sens îl constituie compania Amazon care, recent, a livrat primul colet cu ajutorul unei drone, în cadrul programului pilot Prime Air. Compania a patentat planurile futuriste pentru enorme "depozite aeriene" care ar urma să fie folosite ca baze pentru livrări către clienți. Depozitele vor fi suspendate cu cabluri de zepeline aflate la altitudini de până la 13-14.000 de metri și încărcate cu produse des solicitate. Aceste depozite ar urma să fie deservite de roiuri de drone.
Progresul inteligenței artificiale face de acum posibilă constituirea de grupuri de mici roboți, acționând colectiv sub o conducere unitară.
Recent Pentagonul a testat cu succes un "roi" de drone, progresând spre realizarea unui nou tip de armă care promite a avea un mare viitor având în vedere costurile mici de producție și care își au forța în capacitatea de a copleși sistemul de apărare al adversarului prin numărul lor.
Testul a constat în utilizarea unui "roi" de 103 mici drone, de circa 16 cm lungime, lansate de trei avioane de lupta F/A-18 Super Hornets, potrivit unui comunicat al Pentagonului. În timpul testului, micile drone Perdix au demonstrat mai multe abilități promițătoare, conform aceleiași surse.
Dronele au reușit "luarea unei decizii colective", adaptând împreună comportamentele lor individuale în funcție de condițiile misiunii. Dronele Perdix formează "un organism colectiv, împarțind un creier comun", a explicat William Roper, care conduce serviciul de capacitati strategice (SCO) al Pentagonului, citat în comunicat.
"Pentru că fiecare Perdix comunică și colaborează cu fiecare dintre omologii săi, roiul nu are un lider și se poate adapta cu ușurința dacă o nouă dronă se alătură grupului, sau dacă, din contra, o dronă îl părăsește, de exemplu dacă este doborâtă", a indicat William Roper.
Ca o reacție firească tot mai multe companii civile sau militare se orientează spre descoperirea și producerea de tehnologii pentru contracararea acestora.
Chiar dacă sunt mici, lente, economice și ieftine, pot deveni o amenințare potențială, ieșită din tipare, pentru armatele moderne și, ca atare, obiective care trebuie urmărite și, eventual, anihilate. Chiar și atunci când sunt în operațiuni de recunoaștere, dar mai ales dacă sunt echipate cu material exploziv, UAV sunt suficient de periculoase pentru a se justifica distrugerea lor.
Fiind relativ ieftine, în cele mai multe situații nu este tocmai potrivit să se folosească o rachetă.
Minidronele reprezintă un nou tip de amenințare și trebuie găsite soluții noi, pe lângă cele convenționale, pentru neutralizarea lor. Există patru modalități de bază pentru a opri o dronă ostilă. Prima este de a o distruge cu rachete sau proiectile. A doua este pur și simplu prinderea lor cu plase, care pot fi transportate chiar de alte drone. O a treia opțiune este blocarea semnalelor de comunicare ale dronei și, pe baza unor programe, să fie doborâte sau trimise direct la sol. În cele din urmă, există laserele. Proiectarea și construirea de arme cu laser presupune costuri destul de ridicate, în schimb, se compensează prin utilizarea lor. „Raportul cost per operațiune este favorabil", în comparație cu armele convenționale, s-a arătat la promovarea Oerlikon Skyshield High Energy Laser (HEL), de compania Rheinmetall AG, la expoziția Eurosatory, din 13-17 iunie 2016 de la Paris.
Oerlikon Skyshield face parte dintr-un sistem mai complex de senzori și arme, Skynex, prezentat la aceeași expoziție. Scopul este ca sistemul integrat să fie un kit defensiv într-o singură carcasă și care, așezat la sol într-un loc bine ales, să ofere protecție cu ajutorul laserului.
Oerlikon Skynex este extrem de mobil și poate intra în acțiune imediat. Poate detecta, de la rachete sau proiectile lansate de artilerie sau de lansatoare (RAM – Rocket, Artillery, Mortar), până la drone de mici dimensiuni, și le poate neutraliza imediat. Se poate folosi non-stop și în orice condiții meteorologige, la apărarea spațiului aerian, a infrastructuii sau împotriva oricăror amenințări.
„Centrul nervos" al Skynex este sistemul de comandă Skymaster, care stabilește conexiunea cu celelalte subsisteme, printre care și trei senzori Oerlikon X-TAR3T (radare de căutare). Prin adăugarea de componente de război electronic și senzori suplimentari pentru detectarea țintelor, radare în bandă X sau senzori electro-optici, se crește eficiența sistemului. Armamentul din dotare este folosit în funcție de ținta obiect, de exemplu rachete ghidate pentru avioane sau elicoptere, iar pentru doborârea dronelor se utilizează laserul.
Compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems Ltd, companie care proiectează, dezvoltă, produce și furnizează o gamă largă de sisteme de apărare de înaltă tehnologie pentru aplicații aeriene, terestre, maritime și spațiale, pentru forțele de apărare israeliene și pentru clienți externi din întreaga lume, a dezvoltat un sistem laser anti-drone care făce parte din planul de dotare a forțelor armate din Israel.
La expoziția LAAD Defence & Security (Feira Internacional de Segurança Pública e Corporativa), din Brazilia, 12-14 aprilie 2016, Rafael a prezentat noul sistem, Drone Dome System, proiectat pentru a detecta, a urmări și a neutraliza drone. Este un sistem inovator destinat să asigure apărarea eficientă a spațiului aerian împotriva dronelor răuvoitoare (micro și nano UAV), utilizate de teroriști pentru atacuri aeriene, pentru a culege informații sau pentru activități de intimidare. Drone Dome are o acoperire de 360o și urmărește drone care zboară în zone de interdicție aeriană (no fly zone). Sistemul are un timp de răspuns foarte rapid, provoacă întreruperi colaterale minime pentru mediul înconjurător și siguranță maximă pentru alte aeronave. Este funcțional în orice condiții de vreme, 24 de ore din 24. Mai întâi, ca prim pas, amenințarea este detectată și identificată prin radar și senzori EO/IR iar datele sunt combinate și corelate pentru a avertiza operatorul despre un UAV ostil.
Când drona ostilă pătrunde în zonă este anihilată prin activarea sistemelor de direcționare GNSS (Global Navigation Satellite System) și de bruiaj RF (radio frequency). Printre componentele Dome Drone System mai sunt, un radar RPS-42 (Tactical Air Surveillance Radar System) produs de RADA Electronic Industries Ltd. (cu sediul în Netanya, Israel) și un senzor MEOS, realizat de CONTROP Precision Technologies Ltd. (din Hod Hasharom, Israel), pentru detecție și supraveghere. Acesta este utilizat deja de paza de coastă, de patrulele de la graniță și la securizarea unor instalații de infrastructură. Include o cameră termală, o cameră video (daylight video camera) și un laser portabil.
Cu mai puțin de un an în urmă, compania Boeing lansa arma cu laser anti-drone, Compact Laser Weapons System, despre care declara că are cea mai mare portabilitate, în comparație cu cele similare, produse de companiile rivale. Pentru a ataca o dronă este suficientă direcționarea fascicolului spre o componentă a structurii, aripa, corpul sau coada aeronavei, dar, pentru a avea eficiență, este nevoie să rămână focalizat destul de mult timp. Este nevoie de camere video sofisticate și un software special. În testele efectuate în California, ținta a fost doborâtă în 15 secunde, un timp destul de bun pentru un laser. Arma este compactă, putând fi transportată de vehicule militare (camioane) și poziționată pentru apărarea trupelor de atacuri ale dronelor de mici dimensiuni.
Sistemele de arme cu laser vor putea proteja evenimente importante, elemente de infrastructură sau zone care impun un nivel ridicat de securitate. Compania MBDA, un dezvoltator și producător european de rachete, a dezvoltat, prin sucursala din Schrobenhausen, Bavaria, Germania, o tehnologie laser care poate doborî o dronă de mici dimensiuni de la 3 km. MBDA analizează opțiuni pentru a plasa armamentul cu laser pe nave maritime și pe stații mobile la sol, cu o putere de peste 100 kW și o acoperire de 360o, cu rază medie de acțiune. Tehnologia laser oferă avantaje majore pentru aplicațiile militare, precizie ridicată și un efect fulgerător asupra țintei, evitarea daunelor colaterale cauzate de fragmentarea muniției, cheltuieli mici de întreținere și costuri reduse per operațiune.
Liteye Systems Inc. și Tribalco LLC, sunt două companii care oferă servicii și soluții tehnologice integrate, și care și-au unit forțele pentru a oferi armatei americane mai multe sisteme AUDS (Anti Unmanned Defense System).
Acest sistem detectează, identifică și distruge sistemele aeriene fără pilot (UAS), numite în mod obișnuit nepilotate sau UAV. Sistemul utilizează radare, camere video de precizie cu termoviziune și capabilități multiple de distrugere non-cinetice. Potrivit companiilor, sistemul poate detecta o țintă la o distanță de 10 km și o poate distruge în 8-15 secunde. De asemenea operatorul poate prelua controlul asupra aeronavei și să o forțeze să aterizeze.
Este evident că cererea de vehicule fără pilot va fi în creștere la fel și sistemele de contracarare a acestora vor deveni tot mai diverse și mai eficiente.

Surse: www.dronele.ro, www.janes.com/defence, http://www.armyrecognition.com.

 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

Harpoon Block II

Harpoon Block II este o rachetă antinavă produsă de Boeing Defence, Space & Security care poate fi folosită pentru misiuni antinavă dar și pentru ținte terestre. Această rachetă poate fi folosită în orice condiții meteo și poate angaja o mare varietate de ținte terestre cum ar fi zone de...

Exocet Mobile Coastal Defence

Sistemul Exocet Mobile Coastal Defence produs de MBDA asigură capabilitatea de a interzice accesul amenințărilor de la suprafața apei în zonele litorale și strategice. Sistemul se bazează pe ultima versiune a rachetei Exocet MM40 Block 3 care este deja în servciul operativ al mai multor flote...

THAAD – Terminal High Area Defense

THAAD – Terminal High Area Defense este un element cheie a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice(BMDS) destinat să apere trupele USA, aliații acestora, centre urbane și infrastructura critică. THAAD operează într-un spațiu de luptă unic, fiind singurul sistem din lume care poate...

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei