Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Cea de-a VIII-a ediție a competiției Roza Cercetașilor - Diham 2018


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 05.03.2018
Data publicării
03/05/2018

Cabana Diham a găzduit, în perioada 26 februarie – 03 martie, competiția cercetașilor din Divizia 2 Infanterie, desfășurată an de an sub denumirea de Roza Cercetașilor. Chiar dacă se cunosc foarte bine și chiar au legat prietenii, în timpul competiției se manifestă ambiția și orgoliul profesional al cercetașilor, de aici rezultând spectaculozitatea etapelor de concurs.

Peste 100 de cercetași din toate armele și specialitățile, reuniți în 8 loturi, s-au întrecut în superba zonă din jurul Cabanei Diham, în cadrul competiției Roza Cercetașilor, etapa de iarnă. Condițiile de cartiruire, dar și zona de desfășurare a concursului au permis derularea în condiții foarte bune a competiției. Prima probă a fost cea de patrulă fiind urmată în ziua următoare de ștafetă.

Detaliile organizatorice ale competiției ne-au fost oferite de către maiorul George Mario Marinescu, reprezentant al comandamentului diviziei în comitetul de organizare a concursului. În proba de patrulă, militarii cercetași au parcurs un traseu de 15 km fără a lua în considerare și diferențele de nivel. De-a lungul traseului am organizat 5 puncte de verificare și un punct de coordonare. În aceste puncte am urmărit cum se execută siguranța staționării, încadrarea și funcționarea unui post de observare, trecerea printr-un raion contaminat, determinarea distanței și azimutului față de un reper din teren, transmiterea unei radiograme, cum se acordă primul ajutor și transportul unui militar rănit. A doua probă din concurs, cea de ștafetă, a vizat parcurgerea unui traseu de 800 de metri pe parcursul căruia au fost organizate două ateliere de aruncare a grenadelor la distanță și precizie. Competiția a reunit 8 loturi care au reprezentat marile unități din organica Diviziei 2 Infanterie ‘’Getica”,ne-a declarat maiorul Marinescu.

Ultima secvență a competiției s-a desfășurat la Cabana Diham, acolo unde în cadrul unei ceremonii au fost acordate cupele, medaliile și diplomele cuvenite câștigătorilor competiției dar și celor care au asigurat buna desfășurare a acesteia.

Premierea câștigătorilor a fost făcută de către colonelul Vasile Cerbu, șeful structurii de informații de la comandamentul diviziei. În cuvântul adresat participanților la concurs, colonelul Cerbu aprecia că: Anul acesta am ajuns la cea de-a VIII-a ediție a competiției Roza Cercetașilor, etapa pe divizie. Am organizat acest concurs încă de la înființarea Diviziei 2 Infanterie în anul 2010 și iată că astăzi avem o întrecere la care participă cercetași din structuri ISR, de infanterie, de geniu, de apărare NBC, de artilerie și apărare antiaeriană. De la an la an spiritul competitiv a devenit tot mai ascuțit, la fel ca și nivelul tot mai ridicat de participare. Ce apreciez foarte mult este acest spirit de competiție care este prezent, chiar dacă nu este declarat și care determină fiecare lot să lupte pentru a ocupa un loc pe podium cu echipa sau măcar să câștige o probă, dintre numeroasele probe pe care le trec în cadrul patrulei sau a ștafetei. Vă felicit pentru ceea ce ați realizat în acest concurs și sper să obțineți aceleași rezultate notabile și la etapa de vară a competiției ce se va desfășura în luna iunie în centrul de instruire Babadag.

Primele trei locuri la proba de patrulă au fost ocupate, în ordine, de către loturile Brigăzii 9 Mecanizate, Brigăzii 282 Infanterie Mecanizate și Regimentului 528 ISR. Proba de ștafetă a fost câștigată de lotul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, urmat pe podium de loturile Regimentului 528 ISR și Batalionului 202 Ap.CBRN. Clasamentul general i-a adus pe prima poziție pe cercetașii Brigăzii 9 Mecanizate, urmați de colegii lor din Brigada 282 Infanterie Mecanizată și Regimentul 528 ISR

Liderul fantomelor albe, așa cum sunt cunoscuți câștigătorii din acest an, plutonierul Ionuț Mocanu a participat până acum la șase ediții ale concursului. La trei dintre acestea s-a clasat pe prima treaptă a podiumului, iar în alte trei ediții pe treapta secundă.

După prima ședință tehnică când am auzit că vor fi doar 15 km. am crezut că va fi o probă de patrulă destul de ușoară. Ne-am uitat apoi pe hartă și am făcut o configurare a traseului și abia atunci ne-am dat seama că prima impresie nu a fost cea corectă. Totul s-a confirmat atunci când pe traseu am avut de trecut de numeroase diferențe de nivel, de zăpadă până la genunchi și de frigul de -13, -14 grade care a înghețat totul pe noi. Cum am putut, ne-am mobilizat și după ce am trecut de ultimul punct de verificare „am dat viteză” până la final. Încă de la unitate, noi ne-am făcut un plan tactic prin care ne-am propus să dăm totul la patrulă, pentru că știam că timpul scos la această probă poate fi hotărâtor. Pentru mine cred că este ultimul concurs. De acum înainte voi încerca să-i pregătesc pe colegii mei mai tineri pentru a respecta tradiția și a ajunge și ei campioni, ne-a declarat acesta strângând strâns cupa pentru cel mai bun lot.

Competiția Roza cercetașilor devine de la an la an tot mai atractivă pentru cei care activează în domeniul informațiilor. Prin acest concurs cercetașii se cunosc mai bine, văd ceea ce pot să facă alții și în acest mod își pot forma o idee despre nivelul profesional la care au ajuns. Pentru unii dintre ei, acesta a fost ultimul concurs și trebuie să facă un pas în spate pentru a-i lăsa pe cei mai tineri să concureze, beneficiind de expertiza lor. Pentru alții, acest prim concurs înseamnă un nou nivel de ambiție, de dorință de a se clasa în topul profesional al cercetașilor, ceea ce îi va motiva și îi va determina să folosească timpul până la următoarea confruntare pentru a se pregăti, pentru a deveni mai buni. Suntem siguri că această competiție va evolua odată cu cerințele mereu în schimbare ale domeniului informațiilor militare.

Foto: Lt.col. Eduard Borhan

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

Competiția Roza Cercetașilor - Babadag 2017

În perioada 19-21 iunie ac., în Centrul Secundar de Instruire Babadag,  s-a desfășurat cea de-a 8-a ediție a Competiției aplicativ-militară a cercetării – Roza Cercetașilor- etapa de vară, faza pe Divizia 2 Infanterie “Getica”.Competiția a reunit 9 loturi sportive, reprezentând mari...

O nouă ediție a Competiției Militare a Cercetării “Roza Cercetașilor”
Continutul: 

Vineri, 1 martie, s-a încheiat ediția de iarnă din acest an a Competiției Militare a Cercetării “Roza Cercetașilor”, etapa pe Divizia 2 Infanterie “Getica”, activitate aplicativ-militară și sportivă desfășurată în această săptămână în garnizoana Predeal. La această competiție,...

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei