Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Ora de istorie buzoiană


Autor: Maistru militar principal Iulian Cadulencu
Data publicării: 06.06.2019

Miercuri, 5 iunie, elevi din cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău au asistat la Biserica Eroilor din Cimitirul Eroilor la „Ora de istorie buzoiană” – proiect inițiat de către Primăria Buzău. 
Acest proiect constituie într-o omagiere a eroilor căzuţi la datorie pentru patrie şi, totodată, un moment important de apreciere a eforturilor tuturor românilor pentru cei care şi-au sacrificat tinereţea şi sănătatea pentru ţară, bravii noştri ostaşi. Lor le datorăm din plin preţuirea, dragostea şi recunoştinţa noastră supremă.
În acest colț încărcat de istorie, cu profunde semnificaţii spirituale pentru oştirea română în general şi pentru garnizoana Buzău în special, alături de primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a participat și comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Gheorghiță Vlad, care a vorbit tinerei generații despre camarazii de arme trecuţi în eternitate. Acești făuritori ai unei pagini glorioase a istoriei naţionale, prin sacrificiul lor suprem, au oferit un stăruitor exemplu de tărie sufletească, frumuseţe morală şi demnitate ostăşească.
Comandantul marii unități a prezentat „Cartea de aur a Diviziei 5 Infanterie” în care sunt înscrise numele tuturor eroilor de război locali și o copie de pe actul de înființare a Bisericii Eroilor din Buzău.
Tot în cadrul proiectului educațional, comandorul în rezervă Marius Nicoară a prezentat istoricul Cimitirului Eroilor din Buzău, inaugurat la 8 octombrie 1931 și în care se odihnesc rămășițele pământești a 7.867 de eroi necunoscuți și a altor 1786 eroi: 134 români, 753 germani, 744 austro-ungari, 136 ruși și bulgari, 14 turci și cinci italieni.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei