Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Festival de umor la Iaşi


Autor:
Data publicării: 09.11.2016

Cercul Militar Iaşi a găzduit, în perioada 21 – 23 octombrie, Festivalul de creaţie literară şi interpretare a cântecului satirico-umoristic Iaşii în carnaval. Manifestarea, ajunsă la a patra ediţie, a reunit artişti şi iubitori de umor de la cercurile militare din toată ţara dar şi din instituţiile militare de învăţământ.
Juriul a fost format din nume cunoscute ale epigramei şi scriiturii umoristice, comandorul (r.) Mihai Batog Bujeniţă, Ionuţ Tucă, Vasile Larco, Vasile Vajoga şi Petru Brumă. Juriul a fost prezidat şi la această ediţie de scriitorul colonel (r.) Grigore Radoslavescu. Printre invitaţi s-au numărat comandorul (r.) Ananie Gagniuc, actorul Emil Gnatenco şi umoristul Contantin Tiron.
Iaşii în carnaval se află sub patronajul Statului Major General şi este organizat de Statul Major al Forţelor Terestre şi Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt.
Deschiderea festivalului s-a făcut cu o frumoasă paradă a costumelor de epocă şi cu un concert susţinut de Muzica militară a Garnizoanei Iaşi. Comandantul Brigăzii 15 Mecanizate, colonelul Dragoş Iacob, a scos în evidenţă semnificaţia şi impactul unor astfel de evenimente culturale. “Cercul Militar Iaşi redevine, pas cu pas, un pol de cultură, aşa cum a fost odinioară. Este locul ce găzduieşte frumoase manifestări artistice şi reintră, treptat, în lumea culturală a Iaşului” ne-a declarat colonelul Iacob.
Festivitatea de premiere şi Gala laureaţilor ne-au dezvăluit câştigătorii din acest an ai bunei dispoziţii şi umorului de calitate. Premiul I, acordat pentru interpretare artă teatrală, a revenit Academiei Tehnice Militare. Premiul II a fost împărţit de Cercul Militar Cluj-Napoca pentru interpretare monolog umoristic şi Cercul Militar Medgidia pentru interpretare teatru. Cercul Militar Brad a obţinut premiul III pentru interpretare poezie umoristică.
Şeful Cercului Militar Iaşi, colonelul (r.) Benone Tiron, ne-a spus că “Festivalul este a doua manifestare de anvergură pe care o organizăm în această toamnă, după Festivalul Angela Moldovan. Este necesar ca fiecare activitate de cultură pe care o găzduim să se ridice la aşteptările publicului ieşean, cunoscător al actului artistic de calitate. Acest fapt ne obligă, pe noi, în calitate de gazde, la multă atenţie în organizarea fiecărei manifestări iar pe cei care urcă pe scena ieşeană, la o prestaţie cât mai reuşită din punct de vedere artistic”.
Text și foto: lt.col. Adrian Gîtman

Etichete: 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei