Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Un colț românesc în baza militară NATO din Polonia


Autor: Locotenent Corina Ciobanu
Data publicării: 15.04.2020

Aflați la o distanță de aproximativ 2000 de kilometri de România, trei dintre militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Liliecii Negri" au încercat să își aline dorul de casă prin construirea unui colț românesc chiar în nord-estul Poloniei, în baza militară ce le este casă de aproximativ 6 luni. Militarii români participanți la misiuni internaționale, pe lângă faptul că sunt apreciați de către parteneri ca fiind militari cu o bună pregătire profesională, aceștia sunt și buni ambasadori ai tradițiilor românești peste granițe.

Am crezut că făcând aceste lucruri îmi voi alina dorul de familie și mă voi simți mult mai aproape de România, tocmai prin realizarea unor proiecte care ilustrează elemente tradiționale românești. Am început prin a recicla diverse materiale care nu le mai erau de folos celorlalți militari și așa mi-am construit primul strung; inițial, nu mă gândeam la ceva anume, însă lucrurile au prins contur în timp ce le prelucram, relatează caporalul Florin Rechițean, promotorul acestor proiecte.

Pe parcursul celor șase luni de misiune, militarul a avut sprijin din partea plutonului din care face parte, precum și din partea fruntașului Bogdan Brustur și caporalului Florian Dițu, care s-au implicat voluntar în toate aceste proiecte, fiind încântați și curioși să învețe ceva nou. Cum a avut timp pentru toate?!, ne spune chiar „Riki", cum obișnuiesc să îl strige colegii americani din bază: De regulă, după terminarea programului lucram în medie 6-7 ore, chiar și în pauza de masă; de multe ori mă prindea ora 23 în atelier. Capacele de cutii de muniție, dozele de suc, agrafele de hârtie în loc de cuie, ușile de birou nefuncționale și lemnul au fost printre principalele materiale pe care le-am folosit. În prezent lucrez la confecționarea unor suporți de lemn pentru oglinzile din sala de forță pe care o folosesc militarii bazei.

Pe măsură ce Riki a fost cunoscut de camarazii săi străini, acesta le-a câștigat simpatia și interesul, iar ei i s-au alăturat în atelier în timpul liber și i-au oferit și mai multă materie primă pentru a-și realiza proiectele. Timpul a trecut repede pentru mine, misiunea mi-am îndeplinit-o cu multă responsabilitate și mă bucur că în urma militarilor români din rotația a VI-a a detașamentului românesc rămân atâtea simboluri românești, menite să le facă militarilor români din următoarele rotații șederea mai ușoară, ne povestește Riki.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei