Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

„Viperele Negre” sunt gata pentru misiune.


Autor: Căpitan Mariana Dinu
Data publicării: 23.12.2019

După o perioadă de trei luni de instruire intensă, militarii Batalionului 21 destinat Protecției Forței ,,Viperele Negre” au susținut examenul final în cadrul Exercițiului de Repetare a Misiunii și pentru evaluarea acțională, care a avut loc la Centrul Național de Instruire Întrunită ,,Getica”, din Cincu.

Prima etapă de pregătire a constat în exerciții asistate de calculator și exerciții de rezolvare a unor situații tactice. Specialiștii Centrului Național de Instruire Întrunită „Getica” au monitorizat și au asigurat permanent funcționarea echipamentelor de instruire prin simulare și Observatorii/Controlorii din cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sf. Andrei” au observat și consiliat militarii Batalionului 21 destinat Protecției Forței „Viperele Negre”, privind acțiunile desfășurate de aceștia și repetarea procedurilor de operare.

A urmat evaluarea acțională de către o comisie din cadrul Comandamentului Forțelor Întrunite, pe timpul executării exercițiilor de antrenament în teren.
Misiunile de asigurare a securității și protecției în proximitatea bazei militare, de asigurare a protecției apropiate a echipei de consiliere și asistență precum și de asigurare a controlului și a ccesului în baza militară au fost executate atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte.

Pe timpul desfășurării exercițiilor de antrenament în teren, militarii batalionului, au fost sprijiniți de două aeronave Black Hawk din cadrul Brigăzii 3 Elicoptere de Luptă din Statele Unite ale Americii, asigurând evacuarea medicală.

După aproape două săptămâni de foc Batalionul 21 de Protecția Forței „VipereleNegre” este pregătit pentru executarea misiunii „Resolute Support”, din Teatrul de Operații din Afganistan.
În data de, 19 decembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, a avut loc și transferul de autoritate, în urma căruia batalionul a intrat sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite.

Colonelul Cătălin Giurgiu, șeful echipei de evaluare a Comandamentului Forțelor Întrunite, a adresat câteva cuvinte militarilor batalionului: Stimați camarazi, sunt convins că veți depune tot efortul, să executați misiunea în mod exemplar, continuând astfel realizările din perioada de pregătire și rezultatele excelente obținute la evaluarea capacității operaționale. Aveți datoria de a menține un standard de performanță ridicat al activităților și misiunilor, pe care le veți desfășura, și de a demonstra că sunteți o structură de nădejde a Armatei României. Nu îmi rămâne decât să vă felicit și să vă urez o misiune ușoară. Veți da dovadă de maximă seriozitate și sunt convins că ne vom întâlni cu bine, când vă veți redisloca din teatrul de operații.

În cuvântul său, comandantul batalionului, locotenent-colonelul Cristian Tiberiu Cristescu a precizat: Am făcut o radiografie a ceea ce am desfășurat împreună, lucrurile pe care le-am construit, începând de la cunoaștere, adaptare, integrare, echipă, forță, încredere, ajungând în ultima săptămână la cuvântul performanță, performanță pe care nu o puteam atinge în altă parte, decât aici la Cincu, având sprijinul personalului Centrului Național de Instruire „Getica”. Știu că toți militarii batalionului înțeleg 100% misiunile încredințate și sunt în măsură să le îndeplinească. Știm, în același timp cu toții, că plecăm lăsând în urmă familiile, care se vor ocupa de tot ceea ce înseamnă casă, cămin, familie. Cu acest prilej doresc să le mulțumesc pentru tot sprijinul acordat până acum.

Batalionul va fi dislocat în Baza Aeriană Militară Kandahar, din Afganistan, în perioada februarie-august 2020, pentru a participa la misiunea ,,Resolute Support”.
Pe timpul desfășurării misiunii, batalionul va asigura securitatea și protecția în proximitatea bazei militare, protecția apropiată a echipei de consiliere și asistență precum și controlul și accesul în Baza Aeriană Militară Kandahar

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei