Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Echipa „Viperelor Negre” se pregătește pentru o nouă misiune în Afganistan


Autor: Căpitan Mariana Dinu
Data publicării: 26.11.2019

Militarii Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” se pregătesc în perioada septembrie-decembrie pentru o nouă misiune în Teatrul de Operații din Afganistan. Batalionul va fi destinat protecției forței, în cadrul misiunii „Resolute Support”, și va fi dislocat în Baza Aeriană Militară Kandahar, în perioada februarie-august 2020.

Misiunile batalionului vor fi de asigurare a securității și protecției în proximitatea bazei, de asigurare a protecției apropiate a echipei de consiliere și asistență și de asigurare a controlului și accesului în Baza Aeriană Militară Kandahar.

Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” mai are două misiuni în Teatrul de Operații din Irak, cu câte un detașament de nivel companie, și două misiuni în Teatrul de Operații din Afganistan, de nivel batalion.

Prima etapă de pregătire a fost despre cunoaștere, integrare, adaptare, curaj și forță. Așa am devenit o echipă, echipa „ViperelorNegre”. Atât timp cât lucrezi în echipă toate lucrurile funcționează la standarde înalte.

Militari la prima misiune, militari cu experiență în teatrele de operații sau care au participat la exerciții multinaționale, din batalion sau din alte unități militare, toți am început pregătirea cu un singur scop, acela de a ne instrui în condiții similare unui teatru de operații, astfel încât la sfârșitul misiunii să fim în formație completă și să raportăm „MISIUNE ÎNDEPLINITĂ”.

Un lucru prioritar pentru orice militar care participă la o misiune într-un teatru de operații, și nu numai, este considerată instrucția. În prima etapă de pregătire s-a pus accentul pe instrucția la nivel individ și nivel grupă.

Convocări de specialitate, trageri cu armamentul ușor de infanterie, acordare de prim-ajutor, marșuri pe distanța de 15 km, acomodarea cu procedurile de inserție și extracție pe calea aerului, exerciții de rezolvare a unor situații tactice, exerciții de antrenament în teren și exerciții tactice cu trageri de luptă … Așa am început pregătirea pentru misiune. Au fost multe informații, multe ore de efort fizic și psihic, dar au prins contur la sfârșitul etapei de nivel grupă, atunci când calificativele evaluării au pus în evidență nivelul foarte bun de instruire al militarilor.

Plutonierul Doboș Petru-Ciprian, comandant grupă, ne-a spus, în timpul unui marș de 15 km, ce înseamnă pentru el să fielider - Să fiu lider înseamnă să fiu în primul rând un exemplu, să îmi cunosc subordonații și să îi pregătesc foarte bine pentru misiunile pe care le primesc. Îi motivez lucrând cot la cot în orice situație și petrecând timp cu ei. Contează mult experiența fiecărui om, contează fiecare misiune în care a fost și țin cont de părerea fiecăruia. 

Obiective îndeplinite înseamnă și efort din partea altor structuri care ne-au sprijinit și ne-au creat cât mai realistic condițiile de instruire specifice unui teatru de operații. Aceste structuri sunt: Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”, Centrul de Instruire pentru ISR, parașutiști, operații speciale și JTAC, Batalionul 51 Operații Speciale ,,Vulturii”, Batalionul 52 Operații Speciale „Băneasa-Otopeni”, Grupul 4 EOD Buzău, Centrul de Instruire pentru geniu, EOD și Apărare CBRN „Panait Donici”, Centrul de perfecționare tancuri și auto „Colonel Pandele Predescu” și Baza 90 Transport Aerian Otopeni.
În cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” se pregăteșteși o companie din Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”. Integrarea militarilor s-a făcut foarte ușor, ținând cont că se instruiesc în aceleași condiții ca vânătorii de munte predeleni.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei