Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Exercițiul multinațional Platinum Eagle 19.1


Autor: Plutonier-adjutant principal Gheorghe Gabără
Data publicării: 14.03.2019

În data de, 13 martie a.c., la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române din Babadag, s-a desfăşurat ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional Platinum Eagle 19.1.

După intonarea imnurilor de stat a celor șase țări participante la exercițiu (Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, România, Statele Unite ale Americii şi Ucraina) locotenent-colonelul Ciprian Balica, conducătorul exercițiului și comandantul Batalionului 341 Infanterie ,,Constanţa”, a prezentat scopul și obiectivele exercițiului și a urat militarilor participanţi succes în activităţile de instruire ce vor urma. 

                                                                                                                * 

În perioada 12 - 20 martie, 80 militari din Armata României se vor instrui în comun cu aproximativ 200 de militari din Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Ucraina, la Centrul secundar de instruire pentru luptă al Forţelor Terestre Române, din Babadag, judeţul Tulcea, în cadrul modulului de pregătire Platinum Eagle 19.1, parte a exerciţiului multinaţional Black Sea Rotational Force 19 (BSRF 19). 

Armata României este reprezentată de militari din Forţele Terestre Române, reprezentând Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”, mai exact Batalionul 341 Infanterie ,,Constanţa” și militari din Forţele Navale Române din Regimentul 307 Infanterie Marină.

Platinum Eagle 19.1 are ca obiective creşterea interoperabilităţii forţelor armate ale ţărilor partenere participante la exerciţiu, menţinerea capabilităţii de dislocare şi instruire în comun prin exersarea sprijinului logistic în comun, dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale şi creşterea de pregătire al militarilor din țările participante. În cadrul acţiunilor de pregătire comună sunt planificate exerciţii tactice ce includ trageri cu armamentul din dotare, acordarea primului ajutor în zonele de operaţii, precum şi exersarea procedurilor de comandă şi control la nivel subunitate.

Black Sea Rotational Forces (BSRF) este un exerciţiu anual - condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine Americane dislocate în Europa şi Africa - care se desfăşoară în zona Mării Negre, Balcani şi în regiunea Caucazului şi are drept scop creşterea nivelului de interoperabilitate ale forţelor armate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei