Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Cercetașii brăileni au înfruntat nămeții Bucegilor


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 09.02.2019

La sfârșitul lunii ianuarie, militarii Regimentul 528 I.S.R. Vlad Țepeș din Brăila au fost în tabără la instrucție la munte, în zona cabanei militare Diham. 

Zona este frecventată de turiști pe diferite trasee montane, iar acest lucru a reprezentat un avantaj pentru cercetași care se instruiesc și la vedere, dar au putut verifica dacă tehnicile și tacticile lor de a lucra în ascuns sunt eficiente. Împrejurimile cabanei oferă posibilități excelente de instrucție, de la instrucția pe schiuri și terminând cu pregătirea fizică.

Prin tabăra de instrucție la munte, instrucția capătă tușe de realitate. Un traseu pe care militarul îl credea de o oră devenea de câteva ore, o poziție de observare ideală dispărea la o rafală puternică de vânt ce îl îngroapa în zăpadă, camionul care pornea la sfert avea nevoie de steroizi pentru start. Instrucția în condiții dificile a întărit forța grupului și a stabilit noi limite pentru fiecare cercetaș. Pasionații de munte care trec prin zona cabanei Diham și-au putut adăuga în albumul lor cu amintiri și o imagine cu militari la instrucție pe Șaua Baiului.

Tragerile cu armamentul din dotare s-au executat pe timpul taberei de instrucție în Poligonul Cheia, deplasarea în și de la poligon s-a realizat tot pe schiuri. La pregătirea din domeniul topografiei militare s-au exersat deplasări cu și fără hartă, iar în zilele în care vremea le-a permis au făcut și orientarea topografică. Traiul în condiții de izolare a fost o altă categorie de instrucție pe care au vizat-o militarii, unde au putut să-și amintească principalele elemente ce țin de procurarea, prepararea hranei, construirea unui adăpost.

Tabăra de instrucție iarna este una dintre activitățile importante ale Regimentului 528 ISR. Venim întotdeauna cu plăcere aici, la tabăra vânătorilor de munte de la Diham, care este foarte ofertantă în ceea ce privește terenurile de instrucție. Și în acest an, am avut norocul să avem o vreme foarte frumoasă, chiar și astăzi, când vântul suflă cu putere și plouă și  toată lumea spune că este vremea cercetașului. Pe timpul celor zece zile de tabără de instrucție militarii regimentului au avut posibilitatea să execute numeroase deplasări pe schiuri, în condiții tactice. Nici nu se putea altfel în condițiile în care zăpada este foarte mare ajungând în unele locuri să măsoare până la doi metri. Pentru instrucția pe schiuri ne-am folosit de cunoștințele militarilor mai experimentați pentru a-i instrui și pe cei mai puțin experimentați. Trebuie să menționez și șansa pe care am avut-o de a beneficia de sprijinul unui instructor de schi care a făcut ca pregătirea în domeniu să se facă la un nivel profesional ridicat. Apreciez că tabăra a fost o activitate reușită, militarii au avut posibilitatea să se bucure de acest peisaj de poveste și să se instruiască în condiții de iarnă adevărată, a declarat comandantul Regimentul 528 I.S.R., locotenent-colonelul Valentin Cioranu.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei