Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Platinum Eagle -18.2


Autor: Locotenent Mirela Gheorghe
Data publicării: 11.09.2018

În perioada 27 august - 8 septembrie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag, judeţul Tulcea, s-a desfăşurat modulul de pregătire „Platinum Eagle-18.2", din cadrul exerciţiului multinaţional Black Sea Rotational Force -18 (BSRF-18) la care au participat aproximativ 100 de militari din Forţele Terestre Române, din cadrul Brigăzii 9 Mecanizate Mărăşeşti, precum şi din Batalionul 307 Infanterie Marină (subordonat Statului Major al Forţelor Navale).
Aproximativ 100 militarii români s-au instruit alături de militari din Bulgaria, Georgia, Ucraina, Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii. Antrenamentele comune au fost complexe. S-a reuşit o cooperare foarte bună între cele şapte naţiuni, astfel, în cadrul exerciţiilor tactice s-au exersat cu succes proceduri de comandă şi control la nivel de subunitate. Nivelul ridicat de pregătire al militarilor dobrogeni, dobândit pe timpul participării la exerciţii naţionale şi internaţionale, cât şi în teatrele de operaţii, s-a putut observa pe timpul antrenamentelor care au inclus trageri cu muniţie reală cu armamentul din dotare, cât şi acordarea primului ajutor în zonele de operaţii.
Obiectivul principal al exerciţiului a fost antrenarea în comun a subunităţilor participante, într-o concepţie unitară, pentru menţinerea capacităţii operaţionale şi creşterea interoperabilităţii, prin exersarea procedurilor de comandă şi control şi executarea de trageri cu armamentul din dotare.
O bună parte dintre militarii Brigăzii 9 Mecanizată Mărăşeşti participanţi la exerciţiu au participat la numeroase misiuni în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Kosovo. Batalionului 341 Infanterie Constanţa (denumit simbolic şi Rechinii Albi) s-a întors anul trecut din misiunea NATO Resolute Support. După ce au lucrat timp de şase luni cu proceduri standard de operare NATO, infanteriştii dobrogeni s-au adaptat cu uşurinţă mediului de instruire multinaţional, obţinând rezultate foarte bune pe timpul antrenamentelor.
„Platinum Eagle - 18.2" are ca obiective creşterea interoperabilităţii între forţele participante la exerciţiu, menţinerea capabilităţii de dislocare şi instruire în comun, dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale.
BSRF este un exerciţiu anual, condus de Comandamentul Corpului de Infanterie Marină al SUA dislocat în Europa şi Africa, care se desfăşoară în zona Mării Negre, în Balcani şi în regiunea Caucazului. Activitatea are drept scop creşterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor, în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti" are un nou comandant

Azi, 1 februarie 2018, la sediul Brigăzii 9 Mecanizată "Mărăşeşti" a avut loc ceremonia de predare-primire a comenzii unităţii. Colonelul Florin-Marian Barbu a preluat comanda şi Drapelul de luptă ale marii unităţi de la generalul de brigadă Dorin Toma, care a fost promovat în cadrul Componentei...

Final de competiție la Brigada 9 Mecanizată
Continutul: 

Competiţia „Subofiţerul / Soldatul anului 2018", etapa pe brigadă, şi-a desemnat câştigătorii:La categoria „Subofiţerul anului 2018" :
Locul I - sergent Andrei Cojocaru de la Batalionul 341 Infanterie "Constanţa",Locul II - sergent Laurenţiu Păun de la Batalionul 345...

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei