Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Vânătorii de munte spre Ibrahim Khalifa Baba


Autor: Locotenent Crinu Șincari
Data publicării: 02.08.2018

Chiar dacă se îndreaptă spre finalul misiunii în teatrul de operații din Afganistan, Vulturii Carpaților execută cu aceeași seriozitate și responsabilitate misiunile planificate. Însoțim de data aceasta, militarii plutonului 3 din compania Panthers în misiunea lor de cercetare a unei zone în aria de responsabilitate, provincia Dand.

Zgomotul pașilor de bocanci călcând pietrișul campului românesc din KAF și sunetul scaiului de la vestele antiglonț în liniștea dimineții marchează începutul unei noi zile. Zgârciți la vorbe și mai mult concentrați la ce au de făcut,  vânătorii de munte musceleni știu cu precizie ce au de făcut înainte de a urca în MRAP-uri, verificându-și armamentul, echipamentul de protecție și materialele necesare executării misiunii.

Alături de noi este prezent şi locotenent-colonelul Liviu Bălăceanu șeful de stat major al batalionului. Suntem obișnuiți de prezența acestuia în cadrul patrulelor, întrucât în analiza documentelor de conducere pe care statul major le întocmește stă expertiza acestuia în conducerea acțiunilor în aria de responsabilitate.

Înainte ca roțile blindatelor să se învârtă, sunt prezentate informațiile de ultimă oră, noutățile din aria de responsabilitate. Acestea sunt acum la îndemâna militarilor datorită modulului informații care monitorizează în permanență activitatea insurgentă. După acest briefing, urmează rostirea rugăciunii și primirea semnului crucii, făcut cu mir de preotul batalionului, pe frunțile vânătorilor.

Ne îmbarcăm. Trapele se închid cu un pocnet scurt în urma lor. Pentru câteva ore, carcasele mașinilor de luptă vor fi scuturile noastre împotriva amenințărilor. Coloana iese din bază. Mașinile de luptă parcurg, kilometru cu kilometru, mai repede sau mai încet, după cum o impune situația din teren, itinerarul pe care patrula îl are de verificat.

Deplasarea patrulei se face sub atenta supraveghere a topcoverilor care de la înălțimea turelelor inspectează orizontul în căutarea indiciilor care ar putea pune în pericol viața colegilor lor. Ei sunt primii care vor reacționa la un eventual atac asupra patrulei și sunt conștienți că de ei depinde, în mare măsură, succesul misiunii. Funcția de top-cover este, într-o anumită măsură, o provocare pentru simțuri. Obiectivul pe care ar trebui să ți-l propui ca și top-cover este să ajungi să memorezi itinerariile de deplasare, să fii în măsură să vezi schimbările apărute în teren și să aplici regulile de angajare cu foc, dacă situația impune. După o misiune de patrulare dusă la bun sfârșit, simt o senzație deosebită, știindu-mi camarazii în siguranță, ne-a transmis caporalul Caia Emilian-Danuț.

Un alt obiectiv al misiunii Resolute Support este susținerea ANSF în executarea operațiilor independente pentru securizarea zonei de operații și asigurarea securității populației locale și sprijinirea autorităților guvernamentale afgane, la nivel districtual, în scopul exercitării unei guvernări eficiente și susținerii dezvoltării economice în zonă. În acest sens, executarea patrulelor în parteneriat cu ANDSF este un lucru esențial.

Cu cât înaintăm pe traseul stabilit cu atât mai mult vegetația este mai puțin prezentă. Se știe ca această localitate, Ibrahim Khalifa Baba, este locul unde aria de responsabilitate “mușcă” din deșertul afgan.

Cu verificarea fiecărui punct vulnerabil misiunea continuă. Apar câțiva copii din cel mai apropiat sat. Vin spre noi îmbrăcați în hainele lor tradiționale și ne abordează ca de fiecare dată: Romania good...!. De fiecare dată la plecarea în patrulă militarii români, pe lângă verificările propriu-zile executate și aprovizionarea cu cele necesare executării misiunii, aceștia adaugă, aproape instinctual, și ceva dulciuri, lucru devenit parcă un item în procedura de operare permanenta aplicată înaintea plecării în patrulă. Militarii știu că vor întâlni copii pe timpul executării misiuni, iar gândul la proprii lor copii care ii așteaptă nerăbdători acasă, cât și felul nostru românesc de a fi, face ca această benevolă aprovizionare cu dulciuri a fiecărui militar să fie un stereotip. Astfel, în deplina siguranță asigurată de militarii noștri, micuții afgani își așteaptă cuminți rândul să primească dulciurile demult râvnite distribuite de câțiva militari vizibil încântați și emoționați de acest mic gest.

S-a luat legătura cu liderii din zonă, s-au purtat discuții, misiunea fiind executată conform planului, apoi s-a refăcut dispozitivul de deplasare. Mașinile merg de parcă sunt acționate de telecomenzi, grație dibăciei mecanicilor conductori. Distanța între ele, siguranța circulară și tot ce ține de procedurile de operare standard sunt respectate cu strictețe pentru a putea ajunge cu bine în bază.

Militarii Batalionului de Protecția Forței Vulturii Carpaților desfășoară astfel de misiuni zi de zi, 24 de ore din 24, prezența pe teren a militarilor Forțelor Terestre Române aduce necondiționat un plus de siguranță în zona de responsabilitate. Această protecție oferă premisele unei normalizări a vieții populației locale, sub toate aspectele ei. Iar acesta este și scopul pentru care Vulturii Carpaților se află în această parte a lumii.

Ne apropiem de momentul în care misiunea noastră se va încheia, astfel, în mai puțin de o lună de zile, vor prelua autoritatea colegii noștri de la Batalionul Protecția Forței Șoimii Carpaților. Până atunci atât vânătorii de munte musceleni, cât și celelalte structuri românești dislocate în Baza Militara Aeriană Kandahar execută cu responsabilitate misiunile ordonate.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei