Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Regimentul 528 ISR în tabără de instrucție la apă


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 03.07.2018

Timp de aproape două săptămâni, colegii noștri din Regimentul 528 ISR, din Brăila, s-au instruit în cadrul unei tabere la curs de apă. Cercetașii brăileni au ales Delta Dunării pentru a-și testa pregătirea și pentru a acumula noi cunoștințe.

Tabăra cercetașilor este, așa cum te-ai aștepta, destul de greu de găsit. Ascunsă între două canale, în spatele unui dig, tabăra se deconspiră prin drapelul înălțat pe catarg. Recunoști cu ușurință o imagine familiară a unei tabere de instrucție cu camioanele și celelalte mijloace dispuse într-un parc auto croit după neregularitățile vegetației, cu punctul de comandă și zona de campare străjuite de sala de mese și bucătăria improvizate în corturi ceva mai generoase.

Te întâmpină forfota obișnuită cu o parte din oameni care revin de la instrucție, cu alții care pleacă, cu ofițerii aplecați peste planificarea activităților de a doua zi secondați de subofițerii de stat major.

Văd multe chipuri cunoscute, acum mai arse de soarele Dobrogei. Îi recunosc și ne salutăm așa cum am făcut-o și în taberele de la munte din iarnă, la competițiile sportive sau în centrele de pregătire pentru luptă din toată țara.

Par mai mulți decât sunt în realitate dacă stai să te gândești că acești camarazi sunt aproape peste tot. În competițiile cercetașilor vara și iarna acolo unde se întrec cu succes cu colegii lor de armă, la munte cățărați pe stânci la instrucția alpină, în deltă unde își testează tehnicile de supraviețuire, în poligoane pentru a culege și disemina informații, pe aerodromuri pentru a sări cu parașuta și la mare pentru cei ce au și specialitatea scafandru.

Principalele informații legate de tabără le-am obținut de la comandantul Regimentului 528 ISR, locotenent-colonelul Valentin Cioranu, care ne-a răspuns la întrebările noastre cu amabilitatea cu care ne-a obișnuit. În fiecare an una dintre activitățile principale ale cercetașilor este tabăra de instrucție la apă, pe care încercăm să o executăm în locuri diferite. De departe cel mai complet loc în care poate fi executată această activitate este Delta Dunării, datorită complexității zonei și a posibilităților pe care le oferă pentru instruirea cercetașilor.

În urma recunoașterilor, dar și a experienței am stabilit că această zonă, și mă refer la confluența canalului Dunavățu cu brațul Sfântul Gheorghe, este o zonă care are toate atuurile de care avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele pentru instrucție. Zona se remarcă printr-un acces relativ facil al mijloacelor ce transportă personal și materiale în tabără și prin posibilitatea de a ajunge foarte rapid în inima deltei.

Prin această activitate de instrucție ne-am propus în primul rând perfecționarea acelor calități necesare tuturor cercetașilor pentru executarea misiunilor într-o zonă, după cum am spus complexă, caracterizată de porțiuni foarte întinse de apă și zone mlăștinoase. De aceea instrucția a fost axată pe perfecționarea deprinderilor în ceea ce privește topografia militară, traiul în condiții de izolare și conducerea  ambarcațiunile din dotare. Instrucția a mai vizat misiunile specifice de cercetare și, nu în ultimul rând, militarii și-au perfecționat abilitățile de traversare a unui curs de apă înot, cu mijloace improvizate sau cu ajutorul mijloacelor de trecere din dotare.

Profit de acest prilej pentru a mulțumi colegilor din Regimentul de Infanterie Marină și din Brigada 282 Infanterie Mecanizată care ne-au sprijinit tabăra, ca în fiecare an, cu bărci și operatori, ne-a declarat comandantul regimentului.

Structura comandată de locotenetul Daniel Rizea se pregătește să plece la instrucție. Îi umăm pentru că știm că aceștia se vor instrui pentru trecerea unui curs de apă. Câteva ordine scurte și toată lumea trece la treabă. Se pregătesc bărcile, se alege și se montează funicularul, câteva echipe improvizează mijloace de trecere  cu ceea ce găsesc în zonă.

Fiecare zi este foarte solicitantă, pe parcursul celor 10 ore de instrucție ne pregătim fizic, ne deplasăm cu mijloacele de trecere către zonele desemnate pentru instrucție și parcurgem ceea ce avem în program. Pentru noi tabăra este locul în care ne întărim colectivul, ne demostrăm posibilitățile profesionale și învățăm de la colegii noștri mai experimentați. Pentru noi ca cercetași este important că ne dorim să ne instruim, că ne place ceea ce facem și că ne dorim să fim tot mai buni în specialitatea noastră, ne-a spus locotenentul Rizea.

Rând pe rând cercetașii brăileni trec canalul ales pentru instrucție. Două bărci asigură siguranța trecerii pentru că zona este destul de circulată atât de turiști, cât și de localnici. După câteva ore de instrucție la apă și în apă nu mai găsești o uniformă uscată. Locotenentul Rizea se declară mulțumit și anunță programul pentru ce a mai rămas din ziua de instrucție.

Îi lăsăm pe colegii noștri să se întoarcă în tabără și pornim către următorul loc de instrucție unde găsim structura comandată de locotenentul Aurel Gabriel Pintilie. Locul ales este o insuliță cu o fâșie îngustă de plajă, fiind în mare parte ocupată de o pădure specifică deltei. Copacii se leagănă în vântul care aici nu se oprește niciodată și poartă pe scoarța albicioasă istoricul cotelor apei din fluviu. Mijlocul insulei este mlăștinos, cu o vegetație într-o combinație pe care numai aici o găsești, care se poate constitui într-un adăpost foarte bun pentru cercetași, dar și pentru animalele sălbatice ale deltei. Alături de subordonații mei, ne instruim pentru a trăi în condiții de izolare. Zona pe care am ales-o pentru instrucție este excelentă, condițiile fiind potrivite pentru a vedea dacă militarii companiei pot să-și procure hrană, apă și să-și asigure un adăpost folosind ceea ce le oferă locația în care ne aflăm. După ce vom verifica și aprecia ceea ce au realizat, am planificat o ședință de trecere a unui curs de apă cu mijloace improvizate. Aștept să văd ce idei vor mai pune în practică pentru că știu că au imaginație, dar și un foarte ascuțit simț practic, ne-a spus locotenetul Pintilie. Hrana, apa, adăpostul sunt vitale pentru un militar care trebuie să trăiască în condiții de izolare. Cercetașii cu experiență le-au arătat celor mai tineri cum pot să supraviețuiască cu ceea ce le oferă natura, continuând astfel să fie depozitarii unor cunoștințe primordiale atât de necesare viitoarelor generații de luptători din umbră.

Ne deplasăm către tabără cu barca, peste valurile nărăvașe care ne fac să ne simțim ca la un rodeo acvatic. Ajungem un pic ”stropiți” la mal și ne îndreptăm către tabără. Trecem pe lângă punctul de control al parcului auto, acolo unde este “regatul” plutonierului adjutant principal Eugen Radu. La masa pliantă din fața cortului acesta completează registrele cu cifrele zilei: motokilometri, benzină, motorină etc. Este atât de concentrat că nici nu ne observă când trecem pe lângă el. Este foarte aproape de pensie, are o experiență de-o viață și de aceea cuvântul și părerea lui sunt respectate. Este ancora mea pe timp de furtună, ne spune zâmbind comandantul regimentului, locotenent-colonelul Cioranu.

După o zi încărcată ajungem în sfârșit la cortul nostru. Nu pot să nu fiu surprins și să nu apreciez cum acești oameni fac lucrurile complicate să pară simple, și o fac cu atâta modestie. Liniștea și bezna coboară peste tabără o dată cu dispariția zgomotului gutural al generatorului. Acompaniate de greieri și de intervențiile de tenor ale cocoșilor de fazan, broaștele din canal își încep concertul nocturn. Delta și-a reintrat în drepturi.

 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

Cercetași în tabără la munte

La finalul lunii mai, Regimentul 528 ISR  a desfășurat o tabără de instrucție la munte, sub titulatura Cheile Râșnoavei 2018. În cele 10 ore de instrucție zilnice colegii noștri au urmat ședințe de pregătire care au vizat orientarea și deplasarea în teren muntos, pregătirea tactică și fizică și...

Eveniment aniversar la Brăila

Marți, 03 iulie 2018, timp de aproximativ două ore, personalul Regimentului 528 ISR Vlad Țepeș a primit cu bucurie vizita asociațiilor Frontiera Gălățeană și Galați, orașul meu. În cadrul vizitei cele două asociații au donat un basorelief ce-l reprezintă pe domnitorul...

Regimentul 528 ISR - 50 de ani de la înființare

Batalionul 528 ISR „Vlad Ţepeş” Brăila a împlinit anul acesta, la 1 octombrie, 50 de ani de la înfiinţare. Evenimentul a fost marcat joi, 27 septembrie, printr-un amplu ceremonial militar, desfăşurat în Piaţa Independenţei din municipiul Brăila. În semn de apreciere pentru contribuția importantă...

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei