Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Sub jurământul lui Hipocrate


Autor: Locotenent Crinu Şincari
Data publicării: 28.06.2018

Printre calitățile militarilor Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaților” regăsim dorința de perfecționare și nevoia de pregătire continuă. Astfel, printre misiunile executate în aria de responsabilitate, militarii Forțelor Terestre Române au parcurs încă de la introducerea în teatrul de operații din Afganistan module de pregătire, susţinute atât de instructori români din batalion, cât şi de instructori americani. Aceste cursuri au ca scop pregătirea specifică și se concentrează pe câteva specializări vitale în defășurarea misiunilor, un exemplu fiind cursul de acordare a primului ajutor (Combat Lifesaver/CLS).

            Înainte de a prezenta această activitate, țin să fac referire la câteva aspecte privind sistemul medical din această bază, dar mai ales la militarii care își defășoară activitatea în acest domeniu. Având ca misiune asigurarea asistenţei medicale militarilor musceleni, ceea ce îi face pe aceștia speciali, este faptul că ei își desfășoară activitatea sub două jurăminte: cel militar și cel al lui Hipocrate. Fie că își desfășoară activitatea în cadrul subunităților care execută misiuni în aria de responsabilitate, fie că deservesc punctul medical din campul românesc, militarii sanitari și medicul batalionului, contribuie substanțial la menținerea stării de sănătate a militarilor români.

            În teatrul de operații din Afganistan cu precădere în Baza Militară Aeriană Kandahar, nu există facilități medicale civile unde militarii cartiruiți să se poată adresa personalului specializat, punctul medical ROL 1 al batalionului fiind locul unde în permanență se află cineva și unde sunt tratate de la afecțiuni curente, dar importante, până la intervenții complexe.

            Atunci când există un caz mai grav care depășește posibilitățile punctului medical, militarii români sunt sprijiniți de colegii lor americani de la alte facilități medicale din Baza Militară Bagram sau alta bază militară din Afganistan. În baza KAF există Facilitatea Medicală de Tratament ROL 3 (Medical Treatment Facility ROL 3/MTF ROL 3), care este dotată cu tehnică și aparatură de ultimă generație şi asigură servicii medicale militarilor coaliţiei dislocaţi în teatrul de operaţii, precum şi forţelor de securitate afgane: chirurgie, terapie intensivă postoperatorie, tratament profilactic, recuperarea pentru luptă a pacienţilor, iar în situaţiile grave evacuarea către Spitalele regionale ROL 4 din Germania (Spitalul Regional din Landsthul-Germania (Landsthul Regional Medical Central/LRMC ROL 4-Germania) sau Statele Unite ale Americii.

Nivelul de pregătire al specialiștilor de aici și capabilitățile de care dispune această facilitate medicală dislocată în Afganistan, au făcut, nu de puţine ori, adevărate minuni pentru militarii români. Dacă la camera de urgenţă a spitalului militar din Kandahar vin mai mulţi răniţi în acelaşi timp, este alertat şi personalul medical al batalionului românesc. Astfel prezenţa sanitarilor români în acest spital este deja obișnuită.

            Pionii principali ai acestui sistem medical sunt sanitarii de pluton de la nivelul subunităților, deoarece de prezenţa de spirit şi rapiditatea cu care intervine sanitarul pe câmpul de luptă depinde viața celui aflat în suferință, ei făcând de cele mai multe ori diferenţa dintre viaţă şi moarte. Au asupra lor, pe toată perioada cât sunt ieșiți în aria de responsabilitate, o trusă medicală cu dotări minime obligatorii şi sunt capabili să acorde asistenţa medicală de urgență, şi stabilizarea militarilor răniţi până la evacuarea din zona de conflict, pe calea aerului, cu ajutorul echipelor de evacuare medicală, Medical Evacuation/MEDEVAC, sau dacă situația operațională impune, prin Casuality Evacuation/CASEVAC.

Etichete: 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

“Transmisioniștii deșertului”

Creșterea exponențială a necesității de informație și nevoii de intensificare a vitezei de circulație a acesteia a dus la evoluția în mare viteză a tehnicii și tehnologiei, precum și la definirea spațiului cibernetic. Aceste aspecte au adus provocări majore transmisioniștilor militari în...

Militarii Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” în tabară de instrucție la munte

Anul de instrucție 2019 a debutat și pentru Batalionul 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” cu tabăra de instrucție la munte iarna, din Prislop.Vânătorii de munte se instruiesc în cadrul instrucției alpine pe timp de iarnă, pentru executarea procedeelor tehnice de alpinism, de deplasare, de...

Cavalerii florii de colț mereu la înălțime

Deși au depășit câteva etape importante din cadrul pregătirii pentru o nouă misiune în Afganistan, militarii Batalionului 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților”, continuă să se instruiască în condiții cât mai apropiate de realitatea teatrului de operații. Este importantă fiecare zi de...

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei