Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Slujba de Înviere în Kandahar


Autor: Locotenent Crinu Șincari
Data publicării: 10.04.2018

Pastele rămâne cea mai importantă sărbătoare creștină cea mai vastă atât în semnificații, cât și în obiceiuri. Este un moment în care toți trebuie să medităm la scopul pe care îl avem pe pământ, la ajutorul pe care Dumnezeu ni-l dă în fiecare zi și la ce și cât întoarcem noi către cei din jurul nostru.

Capela militară “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Baza Militară Aeriană Kandahar, a devenit neîncăpătoare în seara zilei de 07 aprilie, atunci când preotul militar al Batalionului 30 Protecția Forței “Vulturii Carpaților”, Gheorghe Nicolescu, a oficiat slujba de Înviere a Domnului Nostru Iisus Hristos, pentru militarii români, bulgari și americani dislocați în această bază.

În fața capelei ortodoxe, toți sunt așezați într-un semicerc fără să le dea cineva vreo comandă, pentru următoarele momente, toți vor “vorbi aceeași limbă”. Fețele lor nu trădează nimic uitându-se drept înainte, fără a observa ceva anume, unii cu mâinile împreunate, alții cu gândul departe, la cei de acasă. În liniștea deplină la un moment dat se aude vocea părintelui, „Veniți de luați lumină”! Formația din fața capelei freamătă și la scurt timp se transformă într-o mare de lumini ce pâlpâie triumfător în întunericul nopții. Baza prinde viață din nou, militarii își aprind candelele unii de la alții, și spun cu voce fermă, dar în același timp înduioșătoare:„Hristos a Înviat!/ Adevărat a Înviat”!. Pildele și înțelepciunea cuvintelor lui Hristos și ale apostolilor, auzite în timpul slujbei, au avut darul de a ne îmbărbăta, fiind convinși că acolo, sus, cineva ne călăuzește pașii și, în același timp, ne apreciază determinarea pe care o dovedim în acțiunile noastre. Sunt convins că acela care merge în numele lui Dumnezeu are toate șansele de izbândă în demersurile pozitive pe care le întreprinde în folosul lui sau al semenilor săi. Credința în Dumnezeu îl determină pe militarul aflat la datorie în teatrul de operații din Afganistan sau la el acasă să își îndeplinească misiunile cu responsabilitate, deoarece credința te face mai bun, mai respectuos, dovedind compasiune față de proprii tăi semeni.

Pentru acești militari, astfel de momente vor dăinui mult timp de acum înainte: au întâmpinat Învierea Domnului, cea mai importantă zi a creştinătăţii, înconjurați de camarazi, care între timp au devenit prieteni, dar cu sufletul la peste 4000 de kilometrii depărtare, la părinți, copii, surori sau frați.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei