Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Intendenţă cu gust


Autor: Redacția
Data publicării: 01.02.2018

Logistica a câștigat sau a pierdut războaie. Fără a-i asigura luptătorului uniforma, armamentul individual, echipamentul de protecție, muniția și hrana nu se poate concepe astăzi să trimiți un soldat pe linia frontului. Cel mai adesea cei care asigură toate acestea nu au vizibilitatea pe care o au luptătorii dar rolul lor este esențial fie că vorbim de instrucția pe timp de pace fie că este vorba de implicarea într-un conflict. 

În fiecare tabără de instrucție fie că este la munte, iarna, sau în praful poligoanelor din zona de câmpie, vara, soldații au nevoie de o alimentație care să corespundă cu efortul pe care-l depun pe câmpurile de instrucție. Hrana trebuie să le asigure caloriile necesare dar știm cu toții că o mâncare bună, de calitate, aduce și un moral ridicat în rândul trupei. Cei care trebuie să asigure cele trei mese pe zi sunt colegii noștri care încadrează popotele și grupele de deservire. Aceștia sunt primii care ajung în tabere, cu câteva zile înaintea colegilor lor, pentru a pregăti sălile de mese, bucătăriile și depozitele de alimente.

În tabăra de instrucție de la Diham, organizată de Regimentul 528 ISR în luna ianuarie, i-am cunoscut pe cei care timp de două săptămâni au asigurat hrănirea cercetașilor.  Hrănirea personalului s-a făcut în sistem popotă, echipa de bucătari și ospătari asigurând atât aprovizionarea cu alimente cât și prepararea și servirea celor trei mese zilnice. Suntem receptivi la preferințele culinare ale colegilor noștri și prin ceea ce aprovizionăm și prin modul în care gătim hrana încercăm să mulțumim toate gusturile, ne-a spus șeful de popotă maistru militar clasa a II-a Dumitrel Caragață.

 Șeful de popotă este secondat de caporalul Dan Bălăceanu care este bucătar. În ziua în care s-a desfășurat competiția Roza Cercetașilor masa de prânz s-a servit pe parcursul a aproximativ 5 ore, în ritmul stabilit de sosirea echipelor ce au concurat de pe traseu. Mâncarea i-a așteptat, aburindă, numai bună pentru a se încălzi după ce au îndurat gerul de pe traseul de concurs. Viața de bucătar nu este atât de frumoasă după cum crede multă lume, ne dezvăluie caporalul Bălăceanu. Ne trezim dimineața în jur de ora trei, pentru ca la ora 6 totul să fie pregătit și să se poată servi masa. Seara reușim să terminăm treaba în jur de ora 22, atunci când totul este strâns și pregătit pentru a doua zi. Ne trebuie disciplină în bucătărie fără de care nu am reuși să ne facem treaba. Sala de mese este locul în care rânduiala este făcută de ospătari. Ei sunt cei care asigură aspectul primitor al sălii de mese, aranjamentul meselor și oferă informațiile legate de cum a fost gustată mâncarea în funcție de ceea ce rămâne în farfurii. Încercăm prin ceea ce facem să mulțumim colegii noștri și să le asigurăm un mediu plăcut în care să servescă masa. Nu putem mulțumi pe toată lumea, dar noi ne străduim, și orice sugestie legată de modul de ambientare a sălii de mese sau legată de modul de preparare a mâncării încercăm să o punem în practică, ne-a spus caporalul Dumitru Puia, membru al grupei de ospătari.

În aburul gros al bucătăriei, bucătarii și ajutoarele lor, pregătesc următoarea masă. Se spală vesela, se curăță legumele și cartofii, bucătarii trebăluiesc pe lângă plita încinsă. Maistrul Caragață privește mândru la colegii săi și ne spune pentru ce este toată această forfotă. Mâine este ultima zi de tabără și pregătim atât pachetele pentru cei ce pleacă la unitate dar și un prânz, așa cum îi spunem noi festiv. Vrem să-i surprindem pe colegii noștri cu câteva specialități de final de tabără. Încep să regret că nu voi participa la prânzul de a doua zi și-i mulțumesc maistrului Caragață pentru că m-a introdus în lumea lui. O lume care presupune multă muncă și care te expune judecății culinare a sute de oameni. Nu e meștesug a găti mâncare, ci e meșteșug a o potrivi, spune un vechi proverb românesc. Colegii noștri reușesc să potrivească arta culinară cu efortul și munca depuse de camarazii lor în poligoanele de instrucție. 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei