Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Competiţia "Roza Cercetaşilor"- profesie şi sport


Autor: Redacția
Data publicării: 30.01.2018

Militarii Regimentului 528 ISR “Vlad “Țepeș” au început anul de instrucție într-o nouă structură, gazda primei tabere de instruire fiind cabana Diham.  Vremea a fost capricioasă cu ninsori și viscol, ultimele zile ale celor două săptămâni de tabără fiind însorite și prielnice schiului. La început de an avem una dintre cele mai importante activități, tabăra de instrucție la munte. După ce în anii trecuți ne-am instruit în taberele de la Prislop și Brădet, anul acesta a venit rândul cabanei Diham să ne găzduiască și trebuie să remarcăm condițiile foarte bune pentru instruire pe care le asigură aceasta. Anul acesta de instrucție îl începem cu noi structuri care se alătură celor de cercetare, și mă refer aici la cele două structuri de UAV și Război Electronic. Suntem la început cu aceste structuri, și după achizițiile de tehnică vom operaționaliza  aceste structuri pâna la finalul anului 2020. Revenind la tabăra de instrucție iarna vă pot spune că am urmărit dezvoltarea rezistenței militarilor pentru a putea acționa în situații dificile, am verificat cunoștințele de topografie militară, modul de orientare în teren necunoscut cu hartă și busolă și traiul în condiții de izolare. Tot în tabără, nu am uitat de misiunea noastră de bază, aceea de a culege date și informații, și am organizat un exercițiu de situație pe acest specific – ne-a declarat comandantul regimentului, locotenent-colonelul Valentin Cioranu.

Tot pe timpul taberei militarii Regimentului 528 ISR s-au întrecut în cadrul competiției “Roza Cercetașilor” etapa pe unitate. Concursul a fost organizat de către structura de operații și instrucție a regimentului, echipa câștigătoare urmând să reprezinte unitatea la etapa pe divizie, etapă ce se va desfășura luna viitoare, tot în zona Diham. Anul acesta la concursul Roza Cercetașilor s-au întrecut șapte echipe, care au trebuit să parcurgă un traseu dificil înzăpezit și frământat, cu zone împădurite și care a avut o lungime de aproximativ 15 kilometri. Cercetașii au trecut de-a lungul traseului prin cinci puncte de verificare în care și-au etalat cunoștințele de topografie, instrucția de specialitate, sanitară și a schiului. Nu a lipsit nici proba de stabilire a unei legături radio și transmiterea de date și rapoarte.- ne-a spus căpitanul Georgel Constantin, șeful S3 Operații și Instrucție.

La linia de start a concursului l-am găsit pe subofițerul de comandă al regimentului, plutonierul adjutant principal Dragoș Fătu. Acesta asigură șanse egale pentru toate echipele prin verificarea materialelor pe care cercetașii trebuie să le aibă asupra lor pentru a-și îndeplini misiunea. În cadrul regimentului noi tratăm foarte serios aceste competiții aplicativ militare, fie că este vorba de Roza cercetașilor, Baștaniadă sau Soldatul/subofițerul anului. Cunosc toate echipele, unele sunt mai omogene din punctul de vedere al experienței iar altele au militari cu câteva luni de când au ajuns în unitate. Prin această competiție vom reuși să transmitem cunoștințe, să formăm deprinderi, să propunem modele. Am verificat materialele fiecărui lot, și mă refer aici la ținuta completă, armamentul din dotare, binoclu și busolă, trusa de supraviețuire, sacul de dormit și apa de care fiecare cercetaș are nevoie. - ne-a descris  subofițerul de comandă rolul său în concurs. La punctul de verificare nr. 3, l-am întâlnit pe plutonierul adjutant Fănică Novac, care ne-a descris ce trebuie să facă echipele pentru a obține punctajul maxim la instrucția de comunicații și informatică. În acest punct imităm un post de observare din cadrul căruia cercetașii trebuie să transmită date de interes cu ajutorul unei stații radio. Departajarea echipelor se va face destul de dificil pentru că toate echipele au demonstrat cunoștințe solide de comunicații și informatică.

La ultimul punct de verificare sergentul major Marius Cristea asigura jurizarea pentru proba practică de instrucție sanitară. La acest punct echipele trebuie să acorde primul ajutor în cazul unei fracturi la membrele inferioare. Urmărim cum este realizată imobilizarea membrului fracturat, cum este organizat și executat transportul rănitului, cum este asigurată protecția rănitului.

La finalul celor 15 kilometri echipa condusă de sublocotenentul Mihaela Necula se clasează pe locul 4. Pentru mine este cea de-a doua participare la concursul Roza Cercetașilor. Anul acesta am parcurs un traseu dificil care ne-a pus la încercare forța și determinarea. Ne propunem să fim tot mai buni și să obținem anul viitor, poate, un loc pe podium. Sunt mereu în fruntea echipei, vreau să demonstrez tot ceea ce am acumulat profesional de când am venit în regiment, pentru a câștiga respectul și aprecierea camarazilor.- ne-a declarat sublocotenentul Necula.   

Toate echipele au reușit performanța de a parcurge traseul foarte dificil și a trece linia de sosire.  Câștigătorii din acest au fost membrii echipei de cercetare în adâncime, următoarele locuri pe podium fiind adjudecate de militarii companiilor de cercetare și supraveghere. Etapa pe divizie a concursului se anunță deja a fi foarte disputată, în concurs urmând să intre și echipele vânătorilor de munte, infanteriștilor și artileriștilor. Felicitări și succes în etapele următoare!

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei