Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

O altă săptămână de foc pentru Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”


Autor: Locotenent Crinu Șincari
Data publicării: 20.12.2017

Săptămâna de la mijlocul lunii decembrie a adus din nou cavalerilor florii de colț satisfacția lucrului bine făcut. De la începutul pregătirii din luna septembrie, atunci când Batalionul 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților” a primit misiunea de a se pregăti în vederea dislocării la începutul anului 2018 în teatrul de operații Afganistan, militarii batalionului nu au încetat nici o clipă să se instruiască.

În toată această perioadă au fost parcurse rând pe rând etapele de pregătire ţinându-se cont de toate lecţiile învăţate din misiunile anterioare.

În acest sens a venit rândul desfăşurării exerciţiilor de nivel companie, un semn că perioada de pregătire se apropie de final. Astfel, „Vulturii Carpaților” au desfășurat timp de trei zile în Poligonul Prislop din masivul Leaota, exerciții tactice de tip LFX (Live Fire Exercise  – Exerciţiu tactic cu trageri de luptă) cu armamentul individual şi de pe tehnica de luptă, repere finale ale etapei de pregătire de nivel companie, pe baza unui scenariu unic, conceptual şi operaţional, creat pe cadrul tactic din teatrul de operaţii Afganistan.

A existat o planificare riguroasă a acestor exerciții care a impus o concentrare unitară în conducerea, coordonarea şi desfăşurarea activităţilor pornind de la nivel de microstructură, până la nivel de structură-companie.

Prin desfăşurarea acestor exerciţii tactice s-a urmărit întreg procesul de planificare, desfăşurare şi evaluare nivelului de pregătire al companiilor, cât şi coordonarea acţiunilor din teren de către structura responsabilă de acest aspect din cadrul statului major al batalionului. În acest sens, militarii şi-au concentrat efortul pe exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor (TTP) în cadrul etapei de instruire de nivel companie, în diferite condiţii, concomitent cu executarea tragerilor de luptă cu armamentul din înzestrarea subunităţii.

Până la apariția țintelor, pe timpul deplasării militarii au trecut prin mai multe momente tactice inițiate de către celula OPFOR (Oposite Forces-Forţele de Opoziţie) a detașamentului, prin provocarea de incidente materializate prin focuri de armă ale inamicului, avarierea tehnicii, răniţi la bord, UXO (Unexploded Ordnance-Muniţie Neexplodată) depistate, precum și solicitarea comandanților de plutoane a echipelor EOD și a QRF (Quick Reaction Force/Forţă de Acţiune Rapidă) şi sprijin MEDEVAC (Medical Evacuation/Evacuare Medicală), întrucât mai mulți militari au suferit răni, în urma unui incident cu VBIED (Vehicle Board Improvised Explosive Device).

Prin incidentele simulate s-a verificat atât reacţia militarilor, astfel încât aceştia să fie antrenaţi şi să acţioneze conform procedurilor de operare din teatrele de operaţii, cât și modul de raportare al incidentelor.

  Un rol important în pregătirea militarilor îl au și observatorii controlori, iar locotenentul Florin Gherman, observator-controlor în cadrul exercițiului, a transmis că: 

desfăşurarea acestor exerciţii a reprezentat un bun prilej pentru a face o evaluare obiectivă a nivelului de performanţă a subunităţilor şi de a verifica modalitatea în care legătura comandă şi control se execută pe timpul acestui exerciţiu.

          Locotenentul Alexandru Găitan, comandantul de pluton a apreciat perfecționarea deprinderilor necesare conducerii plutonului pe timpul executării operațiilor de apărare, îmbunătățindu-se capacitatea de reacție în situații neprevăzute și a luării deciziei în timp scurt în situații de stres specifice.

          Șeful operațiilor locotenent-colonel Gabriel Biță la finalul exercițiului în cadrul analizei post-acțiune a specificat că pentru militarii evaluați este importantă observarea permanentă a câmpului de luptă și perfecționarea modului de identificare a obiectivelor, perfecționarea modului de combinare a focului cu mișcarea, deprinderi în descoperirea obiectivelor care apar și executarea unui foc precis asupra lor.

Totodată a specificat că pregătirea va continua începând din acest moment şi se va finaliza în cadrul unui exerciţiu complex - exercițiu de repetare a misiunii care se va desfășura în Cincu în luna ianuarie 2018, ultima etapă de pregătire înaintea dislocării în teatrul de operaţii Afganistan - în care vor fi implicate simultan toate forţele batalionului. Instruirea pentru misiune constituie un prilej foarte bun pentru perfecţionarea deprinderilor şi realizarea coeziunii necesare îndeplinirii misiunilor în teatrul de operaţii.

La finalul exercițiului comandantul Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, locotenent-colonel Ionuț Ilinca a precizat că: în momentul de faţă, am finalizat exerciţiile tactice cu trageri de luptă de nivel companie desfăşurate în poligonul Prislop, având ca obiectiv principal integrarea tuturor procedurilor necesare a fi utilizate în teatrul de operaţii, concomitent cu folosirea în cadrul tactic a armamentului din dotarea companiilor, precum şi a sistemelor de armament de sprijin.

  Astfel, au fost executate trageri atât cu armamentul individual, cât şi cu armamentul de pe tehnica de luptă.

  Avem certitudinea că ne-am instruit în condiţii similare teatrului de operaţii din Afganistan, fiindu-ne de un real folos replicile realizate în acest sens pe terenurile de instrucţie şi în poligoane.

Parcurgând întocmai planul de pregătire, am realizat până în momentul de faţă, toate obiectivele stabilite indiferent dacă efortul a fost mare. Cu cât e mai greu la pregătire, cu atât vom răspunde mai bine cerinţelor misiunii.

În perioada imediat următoare, Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” va fi evaluat static şi acţional, acest aspect constituind ultima etapă a pregătirii înaintea dislocării în teatrul de operaţii din Afganistan.

 

                                                                            

 

Etichete: 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

Momente unice în Teatrul de Operații Afganistan

Duminică, cu ocazia sărbătoririi a 95 de ani de la înființarea Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, mai mulți militari români au trăit momente unice în Baza Militară Aeriană Kandahar. În total, 16 de militari aparținând Batalionului de Protecția Forței Vulturii Carpaților au...

“Transmisioniștii deșertului”

Creșterea exponențială a necesității de informație și nevoii de intensificare a vitezei de circulație a acesteia a dus la evoluția în mare viteză a tehnicii și tehnologiei, precum și la definirea spațiului cibernetic. Aceste aspecte au adus provocări majore transmisioniștilor militari în...

Cavalerii florii de colț mereu la înălțime

Deși au depășit câteva etape importante din cadrul pregătirii pentru o nouă misiune în Afganistan, militarii Batalionului 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților”, continuă să se instruiască în condiții cât mai apropiate de realitatea teatrului de operații. Este importantă fiecare zi de...

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei