Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

25 Octombrie în Afganistan


Autor: Locotenent-colonel Toni Ene
Data publicării: 26.10.2017

Căci rupţi sunt ca din tare stâncă / Românii orişiunde cresc…

..și își îndeplinesc misiunile alături de partenerii NATO, aici in Afganistan în cadrul misiunii internaționale Resolute Support. Vorbim de prezența militarilor români, din cadrul Batalionului de Infanterie Protecția Forței ,,Brave Hearts” din Focșani, vorbim de militarii Elementului Național de Sprijin, vorbim de celelalte structuri militare dislocate  în această țară a contrastelor.

Așa a fost și astăzi 25 octombrie, Ziua Armatei României. Misiunile au continuat în același ritm, legând ziua cu noaptea, astfel încât zona de responsabilitate să se afle sub un control permanent. Zgomotul autovehiculelor militare, forfota militarilor, sunetul pașilor pe caldarâmul de piatră, sunt elemente parcă de scenariu, ele repetându-se în fiecare zi dar la  alte ore, asemeni unui ritual bine pus la punct. De fiecare dată când privesc la chipurile dârze și arse de soare ale militarilor cu inimi neînfricate mă cuprinde un dor de casă, de liniște …îi privesc cu respect pentru că din munca acestor oameni, din neodihna acestor camarazi, se nasc fapte ce completează frumoasa carte de istorie a neamului românesc. Prin tot ceea ce fac, prin  sacrificiul acestor fii ai Vrâncioaiei, avem curaj să spunem lumii întregi  că știm să respectăm angajamentele asumate, că știm să reprezentăm Armata României, că suntem demni urmași ai eroilor neamului românesc.

            Despre această zi puțini știu! Și mai puțini știu însă semnificația ei! 25 octombrie 1944, semnifică pentru noi și istoria noastră, data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei (leagănul genezei şi evoluţiei istorice a poporului nostru) de sub ocupaţia şi administraţia hortistă. Este Ziua Armatei Române, a celor care au știut dintotdeauna să apere această Țară și acest Neam! Este Ziua celor care au depus jurământul sacru față de Neam,Țară și Popor!

Atunci, la 25 OCTOMBRIE 1944, militarii Diviziei a 9-a Infanterie au degajat, la Carei, ultima brazdă de pământ românesc aflată sub ocupația hortistă, încununând astfel lupta și jertfa zecilor de mii de combatanți pentru eliberarea Ardealului, lupta începuta în Carpații Orientali, chiar în noaptea de 23/24 august 1944. Astfel s-a eliberat întreg teritoriul de 43.492 kmp, refăcându-se în partea de Vest adevăratele hotare de stat ale României. Și asta prin jertfa a 49.744 de militari (morţi, răniţi şi dispăruţi), a căror oase odihnesc în Monumentul de la Carei (Dumnezeu să-i odihnească pe cei care cu cinste, onoare și spirit de sacrificiu, au reîntregit România).

Aici în Baza Aeriana Kandahar, la 4000 km de locul istoric numit Carei, ne-am adunat structură militară cu structură militară, militar român cu militar român întru a spune povestea acestei zile, pentru a spune povestea militarului român. Am citit aici ordinul ministrului Apărării Naționale cu privire la aceasta zi, ne-am rugat pentru sufletele eroilor noștri trecuți și prezenți. Le-am spus invitaților despre semnificația acestui moment și ne-am arătat, prin intermediul distincțiilor și diplomelor  acordate, respectul nostru față de profesionalismul  militarilor evidențiați, fie el român, fie el partener al coaliției. Îi pot aminti aici pe câțiva din acești bravi camarazi:

 

-          Sublocotenent  Sulivăstru Marian: decorat cu “Emblema de Onoare a Forțelor Terestre”

-          Plutonier major  David Ionel: decorat cu ”Emblema de Merit În Slujba Păcii clasa a III a”

-          Caporal clasa a IIIa Dinu Bogdan: decorat cu “Emblema de Merit În Slujba Păcii clasa a III a”

-          Căpitanul Villanueva Danielle și first Sergent (Plt. maj.) Pavlyuc Roman, decorați cu “Emblema de Merit Partener Pentru Apărare clasa a III a”.

 

Am încheiat ceremonia militară, cu momentul de depunere a coroanelor de flori, la troița ridicată în campul românesc, în cinstea eroilor români căzuți la datorie în teatrele de operații.

Au depus coroane  reprezentantul militar naţional, colonelul Ştefan Stan, comandantul COMBINED TASK FORCE locotenent colonel Joshep Gery, comandantul Batalionului de Infanterie Protecția Forței locotenent colonel Cristinel Colibaba.

 

 

Locotenent colonel Cristinel Colibaba, comandantul inimilor neînfricate:

 

... Ziua de 25 Octombrie reprezintă un moment cu valoare de referință pentru poporul roman, dar mai ales pentru cei care poartă cu onoare și mândrie uniforma militară.

Îi cinstim, astăzi, pe eroii care şi-au dat viaţa pentru a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român, pe veteranii de război care au luptat pentru ca România să fie o țară liberă şi independentă. În egală măsură, îi onorăm pe eroii și veteranii teatrelor de operații care au dus valorile tradiționale, profesionalismul, curajul şi devotamentul dincolo de granițele țării, în misiunile internaţionale, făcând din România un partener de încredere al aliaţilor.

Folosesc acest prilej pentru a transmite atât militarilor din subordine, cât și celor de acasă, multă sănătate, reușite pe toate planurile și multe bucurii alături de cei dragi!

La mulți ani Armatei Române!

 

Cam atât din teatrul de operaţii pentru moment, însă povestea va continua......

 

Ba nu, nu pot încheia acest material fără a aminti despre faptul că această ceremonie militară, dedicată Zilei Armatei Române, a fost precedată de o slujbă de pomenire a eroului Mădălin Stoica, de la care înrolare în Armata Domnului sau împlinit 40 de zile.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

Batalionul de Infanterie Protecţia Forţei din Focşani – etapa finală a pregătirii pentru misiunea din Afganistan

Militarii din cadrul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei din Focşani au plecat către Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre de la Cincu, locul unde în perioada 20-30 iunie se va desfăşura Exerciţiul de Repetare a Misiunii, ultima etapă de pregătire, înainte de...

Militarii focșăneni din Batalionul de Infanterie Protecția Forței la primele misiuni în Kandahar

Afghanistan - nisip, furtuni de nisip, apusuri şi răsărituri ALTFEL, oameni sărăci, mult cenuşiu contrastând cu haine multicolore... e o altă lume şi cu siguranţă nu e destinaţie de vacanţă şi asta ştiu şi militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei ,,Brave Hearts” din Focşani care...

Cabinetul medical la care poți să mergi fără programare

Zeci de ani de pregătire continuă, sute de ore de studiu, mii de pacienți și vieți salvate. În cuvinte puține, cam așa s-ar traduce viața unui medic. Medicul este acel om care își dedică trei sferturi din viață sau chiar mai bine învățării, iar cei mai mulți nu se opresc niciodată din a ști mai...

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei