Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Logistica - sprijin pentru misiune


Autor: Locotenent-colonel Toni Ene
Data publicării: 12.10.2017

Soarele arde nemilos și aerul încins e greu de respirat, dar asta e doar o zi obișnuită din viața  militarilor români dislocați în Afganistan.

Baza Aeriană din Kandahar este locul unde acum, militari și civili, conviețuiesc împreună departe de casă, având un singur scop: salvarea Afganistanului. Gândul îmi fuge la perioada când eram foarte mulți oameni în acest orășel în miniatură, când esplanada era plină de magazine, când funcționau vreo șase săli cu mese…când terenurile de volei, baschet  și tenis erau rezervate  din timp pentru a fi utilizate, când, când…Dar nu despre popularea bazei vroiam sa scriu, ci despre faptul că pe aici au trecut mii de militari români, fiecare lăsând o poveste, fiecare plecând cu o poveste .

Mândria de a fi român o regăsim zilnic, indiferent de locul în care își îndeplinesc sarcinile sau de natura acțiunilor lor aici, în Afganistan, dar mai ales când militarii români sunt unanim apreciați, datorită seriozității, profesionalismului și dedicării cu care își desfășoară misiunea alături de parteneri, în cadrul misiunii Resolute Support.

Nimic din ce este aici nu se poate desfășura fără o logistică  impecabilă, bine pusă la punct, o logistică care să dea sensul acestei misiuni internaționale. O logistică care alinie la startul îndeplinirii misiunilor, deopotrivă americani, români, bulgari, civili și firme multinaționale.Vorbim aici de tot ce înseamna viața acestei baze militare, de la autovehiculele cu care executăm misiunile, la combustibilii speciali, până la spălatul rufelor și aș putea înșirui aici toate literele alfabetului pentru care găsim o implicare a sistemului logistic: apă, baie, canal... masă, odihnă, parcări, repaus și recreere....etc.

La acest întreg arsenalul de activități participă în colaborare și compartimentul logistic al Batalionului de Infanterie Protecția Forței ,,Brave Hearts”, condus de către locotenent-colonelul inginer Victor Bârsan.

La fel ca și în țară, în teatrul de operații ramurile logisticii sunt dintre cele mai variate, de la asigurarea cu echipamente militare de toate resorturile, trecând prin mentenanță, mișcarea și transportul, infrastructura și terminând cu serviciile de campanie. Abordarea fiecăreia cu profesionalismul rezultat ca urmare a experienței acumulate de-a lungul anilor, evitarea favorizării uneia în detrimentul alteia, aceștia sunt factori contributori la rezolvarea cu succes a problemelor de logistică. – ne-a spus inginerul Bârsan.

Dar cel mai mult îi place să lucreze la mentenanța mașinilor de luptă. Într-una din zile l-am găsit alături de echipa tehnică a batalionului, cu mânecile sumeticate, lucrând alături de aceștia, la instalația de răcire a unui autovehicul militar. …mentenanţa maşinilor de luptă este o prioritate în teatrul de operaţii. Întreţinerea şi reparaţiile executate la timp şi de calitate asigură camarazilor noştri siguranţa în misiunile pe care le îndeplinesc. Tehnica trebuie întreţinută în permanenţă, indiferent de starea vremii, temperaturi ridicate, praf sau precipitaţii. A trebuit să ne facem treaba pentru a menţine tehnica în stare normală de funcţionare…

Despre echipa lui din cadrul batalionului, vorbește cu respect și spune că fără aportul acestor oameni, implicați total și cu dăruire de sine, nu ar fi putut să rezolve multe  lucruri. Este ajutat și consiliat de către locțiitorul tehnic, maiorul Constantin Gavrilă, cel care cu o abilitate aparte se ocupă de operativitatea autovehiculelor de luptă, realizând zilnic o punte între ENS, motorpool (locul unde se repară mineroller-ele) și AC1st (locul unde se repară MRAP-urile),  de către căpitanul Mihai Moldovan care răspunde de serviciul ATAM, dar și de tânărul locotenent Sergiu Dochița, poreclit ,,Primarul” cel care se ocupă de serviciul echipament și serviciul de cazarmare, servicii  de care depind condițiile de trai ale militarilor români.

...în fiecare zi iau legătura cu contractorii și rezolvăm problemele apărute, fie că este vorba de aparatele de aer condiționat sau de sistemul electric, fie că este vorba despre spațiile de cazare sau de recreere, toate sunt verificate. Chiar dacă în fiecare zi se ivește câte ceva toate sunt rezolvate într-un timp foarte scurt. Într-un cuvânt suntem la dispoziția contingentului 24 de ore din 24... - ne-a declarat locotenentul Dochiţa.

Echipa logistică a batalionului este încheiată de către șefii de depozite, acești ,,bancheri“ ai batalionului, care păstrează cu sfințenie și profesionalism, averea întregului batalion de inimi neînfricate. Am dat log out batalion și am continuat periplul meu logistic prin baza KAF.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

Batalionul de Infanterie Protecţia Forţei din Focşani – etapa finală a pregătirii pentru misiunea din Afganistan

Militarii din cadrul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei din Focşani au plecat către Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre de la Cincu, locul unde în perioada 20-30 iunie se va desfăşura Exerciţiul de Repetare a Misiunii, ultima etapă de pregătire, înainte de...

Militarii focșăneni din Batalionul de Infanterie Protecția Forței la primele misiuni în Kandahar

Afghanistan - nisip, furtuni de nisip, apusuri şi răsărituri ALTFEL, oameni sărăci, mult cenuşiu contrastând cu haine multicolore... e o altă lume şi cu siguranţă nu e destinaţie de vacanţă şi asta ştiu şi militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei ,,Brave Hearts” din Focşani care...

Cabinetul medical la care poți să mergi fără programare

Zeci de ani de pregătire continuă, sute de ore de studiu, mii de pacienți și vieți salvate. În cuvinte puține, cam așa s-ar traduce viața unui medic. Medicul este acel om care își dedică trei sferturi din viață sau chiar mai bine învățării, iar cei mai mulți nu se opresc niciodată din a ști mai...

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei