Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Cabinetul medical la care poți să mergi fără programare


Autor: Locotenent-colonel Toni Ene
Data publicării: 29.09.2017

Zeci de ani de pregătire continuă, sute de ore de studiu, mii de pacienți și vieți salvate. În cuvinte puține, cam așa s-ar traduce viața unui medic. Medicul este acel om care își dedică trei sferturi din viață sau chiar mai bine învățării, iar cei mai mulți nu se opresc niciodată din a ști mai mult. Începând cu anul 1984, pe 1 octombrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Medicului. Încercam să mă documentez despre această zi, în speranța că voi reuși măcar în câteva rânduri, să văd ce reprezintă pentru România acest lucru…sunt puțin dezamăgit…se vorbește foarte puțin despre această zi, comparativ cu ziua persoanelor vârstnice sau cu cea a muzicii care se sărbătoresc anual, la aceeași dată. De ce am vrut să scriu despre medic? – pentru că este unul dintre principalii actori ai unui batalion dislocat în Afganistan, în cadrul misiunii Resolute Support și vorbesc aici de Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței ,,Brave Hearts”.

Am avut ocazia să cunosc în primul rând un astfel de om și în al doilea rând un medic… sau poate cele două sunt contopite, nu știu, dar așa cred.

Medicul batalionului de inimi neînfricate este la a 4 a misiune în Afganistan. A trăit salvându-i pe alţii din momente grele, într-un mediu în care la aproape fiecare pas se auzeau împuşcături, într-un loc în care oricând putea să îşi piardă viaţa. Recunoaşte că imaginile cu oameni răniţi sau muribunzi, pe care îi vedea zilnic, l-au afectat, dar a acceptat o astfel de „provocare”, aşa cum o numeşte chiar el, pentru că şi-a dorit să îşi ajute colegii alături de care a împărţit bune şi rele pe timp de pace.

Experiența, dobândită de-a lungul misiunilor sale, a făcut ca la această dată starea de sănătate a militarilor din batalion să fie una controlată și redusă la intervenții de rutină. Au fost și excepții care, parcă întăresc regula unui joc al destinului. S-a aflat la capătâiul militarilor implicați în incidentul din 15 septembrie, încercând alături de medicii americani, stabilizarea unei situații dureros de complicate. Din păcate, cu tot efortul comun, un camarad s-a înrolat în armata Domnului. Pentru ceilalți doi, medicul român a pierdut nopți și zile, contopind profesionalismul cu dăruirea, ca într-un final să poată câștiga pariul pentru viață. 

Generalist la bază ca urmare a multor ani de studiu, medicul nostru este un exemplu de determinare și profesionalism caracteristic inimilor neînfricate, prin pașii făcuți pe drumul perfecționării către cea de-a doua specialitate. În puținele momente libere, pentru că în principiu e la dispoziția noastră cam 24 de ore din 24, gata să ne sprijine pentru orice mică văicăreală, medicul batalionului renunță la clipele de relaxare pentru a mai studia puțin. În majoritatea timpului îl găsești cu o carte imensă în față, carte din care, mărturisesc cu sinceritate, nu înțeleg prea multe.

Răbdarea este o altă caracteristică a medicului militar ce ne însoțește pe perioada dislocării. Deși este un om de o statura atletică, atunci când treci pragul infirmeriei, se oprește din ce are de făcut și cu o grijă aproape părintescă, ne ascultă pe fiecare, cautând să înțeleagă care ne este suferința și încercând să găsească cel mai rapid remediu pentru liniștea noastră.

Dacă în restul birourilor se fac analize, se pun la cale strategii, se anticipează acțiuni, se elaborează din timp planuri, în cabinetul medical totul se desfășoară pe neașteptate. Durerea și suferința nu se anunța și nu se planifică. Ba mai mult, spre deosebire de activitățile dintr-un cabinet medical din țară, aici pacienții nu se programează. Medicul trebuie să fie capabil să răspundă prezent la orice oră din zi și din noapte.

 ... faţă de medicina civilă, avem particularităţi în cadrul pregătirii noastre în specialitate militară. Medicina militară are o caracteristică specială. Noi aplicăm medicina într-un mediu operaţional foarte specific instituţiei pe care o deservim. Trebuie să fim pregătiţi în special pentru cazuistica de tip traumatică şi nu numai. Pe lângă asta, trebuie să respectăm şi diferite proceduri. Trebuie să ne adaptăm procedurilor, astfel încât să îi ajutăm şi nu să îi încurcăm şi să ne fim de folos unii altora...

Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume i-am zis medic Adrian Nicolae Jidovu. Pentru militari el este locotenent-colonel și lucrează într-o structură centrală, dar înainte de toate …el este medic, el este omul care a ales această meserie din dragoste pentru semeni.

P.S. Nu am putut încheia acest material fără a vă informa despre starea de sănătate a celor doi militari răniți în data de 15 septembrie. Ne spune însuși medicul detașamentului:

...referitor la starea de sănătate a celor doi militari implicați în incidentul cu VBIED din data de 15 septembrie 2017, vă pot comunica că aceasta este din ce în ce mai bună .

Caporalul Toma Ionel a fost evacuat aerian la o facilitate medicală ROL 4 din Germania unde este monitorizat 24 de ore din 24. Din punct de vedere medical evoluția generală este favorabilă de la o zi la alta. Se preconizează că nu va rămâne cu nici un deficit fizic sau neurocognitiv.

Referitor la celălalt militar, caporal Buzea Ionel,  după ce a fost investigat clinic și paraclinic la facilitateamedicală ROL 3 din baza KAF, a fost preluat de echipa medicală românească pentru monitorizare și tratament. Parametrii funcțiilor vitale se situează în limite normale, însă, necesită încă o perioadă de câteva săptămâni de repaus până la recuperarea completă.

Cam atât din teatrul de operaţii pentru moment, misiunile continuă aşa cum va continua şi povestea noastră, a inimilor neînfricate

 

 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

25 Octombrie în Afganistan

Căci rupţi sunt ca din tare stâncă / Românii orişiunde cresc…..și își îndeplinesc misiunile alături de partenerii NATO, aici in Afganistan în cadrul misiunii internaționale Resolute Support. Vorbim de prezența militarilor români, din cadrul Batalionului de Infanterie Protecția Forței ,,...

Spiritul sărbătorilor de iarnă resimțit și în Afganistan

Departe de casă, cu dorul de familie și prieteni în suflet, militarii români dislocați în Afganistan se pregătesc pentru a primi sărbătorilor de iarnă, așa cum se cuvine.
Încă de la începutul lunii decembrie, Rechinii Albi aflați în a patra lună de misiune în...

Program complex de pregătire pentru teatrul de operații

Programul de pregătire a Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei a continuat şi va continua cu aceeaşi abnegaţie, dăruire şi profesionalism.În această perioadă a fost verificat, în mediu contaminat, noul model de mască contra gazelor intrată în acest an în dotarea batalionului, model care va...

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei