Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Transmisioniștii buzoieni în Exercițiul Getica Saber 17


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 27.07.2017

 Rolul transmisionistului nu se schimbă fundamental de la starea de pace la cea de criză. Legăturile trebuie asigurate atât în unități dar și în câmpul tactic. Structurile de operații, informații sau logistice nu și-ar îndeplini rolurile pe care le au în cadrul structurilor militare fără sprijinul transmisioniștilor care le asigură căile prin care sunt transmise toate informațiile necesare operării și executării unei acțiuni militare. Volumul de date transmise a crescut constant în tandem cu progresele înregistrate în domeniul comunicațiilor și a tehnicii informatice.

 

Ziua de 14 iulie i-a găsit pe transmisioniștii din Batalionul 47 Comunicații și Informatică “General Nicolae Petrescu” din Buzău în Centrul Naţional de Instruire Întrunită/Cincu.

De ziua lor transmisioniştii batalionului asigurau comunicaţiile punctului de comandă al diviziei în cadrul exerciţiului Getica Saber 17.

Răspândiţi în tot poligonul, au făcut față tuturor cerințelor operaționale în conjuncție cu desele schimbări din timpul exercițiului, schimbări ce presupuneau asigurarea de noi servicii de voce sau de date pentru structurile ce se dislocau pe baza scenariului acestuia, atât ziua cât și noaptea.

Pentru acest exerciţiu batalionul a primit misiunea de a asigura sprijinul de comunicaţii şi informatică pentru Divizia 2 Infanterie şi marile unităţi subordonate, Brigada 282 Mecanizată „Unirea Principatelor ” şi  Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”.

Batalionul desfăşoară misiuni în două locaţii, în centrul de instruire Cincu şi în raionul Borduşani prin companiile ce asigură comunicaţiile pentru punctele de comandă ale diviziei. Este o perioadă în care scopul nostru rămâne instrucţia, instrucţie pe care o desfăşurăm pe nişte formate noi, urmare a restructurării ce a avut loc anul trecut, batalionul fiind reaşezat, aşa cum este firesc, pe misiuni. Getica Saber 17 este primul exercițiu  în care subunitățile ies în teren în noul format pe care-l consider de succes și care asigură coeziunea necesară executării misiunii în condiții bune.- ne-a declarat comandantul batalionului locotenent- colonelul ing. Costel Maftei.

          Pentru un ofițer tânăr participarea la un exercițiu atât de complex presupune pe de o parte să pună în practică tot ceea ce a învățat în academie și să folosească eficient experiența pe care o au subofițerii care conduc echipele de pe autostațiile radio. Perioada exercițiului a fost foarte solicitantă pentru toți subordonații din cadrul companiei. Avem în dotare tehnică diversă și complexă, lucrăm cu radio-relee Ceragon care au intrat în dotarea noastră anul trecut. Suntem cu toții pentru prima oară într-o misiune atât de complexă, toată compania fiind dislocată pe un teren dificil și în care trebuie să asigurăm vizibilitatea directă între radio-relee. O altă premieră ar fi balansul făcut către serviciile informatice în detrimentul serviciilor clasice de comunicații.- ne-a spus comandantul de companie, locotenentul Cătălin Nedea.

Plutonierul major Tudore Căpățînă a terminat școala militară în 1999. L-am găsit alături de echipa pe care o conduce, ridicând un pilon pentru o stație radio-releu.

Sunt șef de autostație din anul 2004 și de atunci nu am pierdut nici un Cincu – ne spune acesta zâmbind. Astăzi pe lângă asigurarea legăturilor cu structurile pe care le deservim trebuie să ridicăm și o antenă radioreleu, pentru a asigura noi legături pentru punctul de comandă al diviziei.

          Colegii noștri transmisioniști se află în spatele oricărui succes obținut de către comandamentul diviziei. Ne încredem în profesionalismul lor și le respectăm munca și eforturile pe care le fac atât în cazarmă dar mai ales în poligoanele de instrucție.

Mesaje pentru camarazi

Tuturor  transmisioniștilor din divizie le doresc sănătate, putere de muncă și familia pe care o reprezintă transmisiunile în armata română să devină mai unită și mai puternică. - lt.col. ing. Costel  Maftei

Colegilor de armă le doresc un sincer - La mulți ani și tehnică de ultimă generație!  - lt. Cătălin Nedea

 Ziua noastră, a transmisioniștilor ne-a prins la datorie așa că am să le doresc tuturor camarazilor mei de armă- La mulți ani și fir întins! – așa cum spunem noi transmisioniștii. - Plt.maj. Tudorel Căpățînă

 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei